Jön a gépek lázadása: elképesztően könnyű feltörni az ipari robotokat!

2017. május 07.
3.5391
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Elképesztő figyelmeztetést adott ki a Trend Micro magazin néhány szakértő véleményére alapozva, lévén a lap szerint bár nagy figyelmet szentelünk például okostelefonunk vagy számítógépünk védelmére, miközben az ipari robotok sebezhetősége továbbra is rendkívül magas.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy jól felkészült hackercsoportnak gyerekjáték lenne átvenni az irányítást főként olyan ipari gépek felett, amelyek az autóiparban gépkocsik összeszerelését végzik.

A szakértők az ABB, a Fanuc, a Mitsubishi, a Kawasaki és a Yaskawa ipari robotjait is szemügyre vették a fenti kijelentés alátámasztásának érdekében, és azt tapasztalták, hogy ma már minden gyártó hálózatba köti ezeket a gépeket a könnyebb távoli frissítés érdekében, ellenben a védelemről egyik sem gondoskodott, ezáltal a hackerek elképesztő könnyedséggel tudnák átvenni az irányítást a kérdéses masinák felett.

A biztonsági rések által így leállíthatnak komplett gyártósorokat, átírhatják a programjukat úgy, hogy kvázi rátámadjanak a dolgozókra - esetleg egymásra -, de módosíthatják munkájukat úgy is, hogy folyamatosan selejtet termeljenek, ami hosszabb távon akár tönkre is tehet egy gyártót.
6 hozzászólás

technomancer

7 éve, 5 hónapja és 25 napja

Nagyon komolyan kéne büntetni ha valaki ilyet hekkel meg.

válasz erre

TEchie

7 éve, 5 hónapja és 25 napja

Ez rohadt ijesztő dolog. Egyértelműen nem kéne ilyen gépeknek a neten lenniük, ezeket offline, usb-vel kéne frissíteni, ezer ellenőrzés után.

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 5 hónapja és 25 napja

Mert mindent a netre kell kötni, hihetetlen... szomorú smiley wtf smiley

válasz erre

kpal

7 éve, 5 hónapja és 25 napja

És emberi életek lehetnek veszélyben a selejtes gyártás miatt .

válasz erre

Tommy

7 éve, 5 hónapja és 25 napja

Rengeteg dolog van ami gáz lehet emiatt. Egy szándékosan rosszul mart csavartól leeshet egy repülő pl... szomorú smiley

válasz erre

rDAVE

7 éve, 5 hónapja és 25 napja

De minek távolról frissíteni? Ez egy gyár, sose hagyják magára. Ugyanúgy átküldhetnék a frissítést a gyár épületébe, majd az ott lévő emberek frissítik a robotokat.

válasz erre