Jöhetnek a Terminátorok: itt a szintetikus izom, amivel emberszerű robotok készíthetők

2017. szeptember 21.
4.2151
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Elképesztő előrelépést tettek a robotok emberszerűvé és szupererőssé tételében a Columbia Egyetem munkatársai, akik elkészítették a világ első olyan - 3D nyomtatással előállított - szintetikus izmát, ami elképesztő erőt biztosíthat viselőjének.

A találmányt a Creative Machine Lab szakemberei kísérletezték ki, és elmondták, hogy bár a tudomány rengeteg figyelmet fordít arra, hogy a robotok intelligensek legyenek, de mozgásukat csak nagyon kevesen fejlesztik, ezen a téren pedig igencsak primitívek és komoly lemaradásban vannak a legmodernebb típusok is.

A szintetikus izom azonban az első lépés lehet az életszerű robotok megalkotásához, hiszen a szilikongumiból álló mesterséges szövet ugyanúgy mozog és nyúlik, mint a valódi izomzat, ellenben a nagyobb sűrűségének köszönhetően képes megmozdítani saját súlyának akár az ezerszeresét is.

A mesterséges izom a világ első olyan anyaga, amivel a szakembereknek sikerült olyan emberi mozdulatokat lemintáznia, mint a tolás, a húzás vagy a sokkal összetettebb csavarás, hajlítás és emelés.

Az izomzatot a szakemberek elektromossággal keltették életre, ami sokak szerint buktatója lehet a találmánynak, de mivel egyetlen bicepszhez hasonló méretű izom alig 8V fogyasztással rendelkezik, ezért ez sem jelenthet különösebb problémát a későbbi üzemeltetésben.

Nézd nagyban ezt a videót!3 hozzászólás

CharlieFirpo

2 éve, 3 hónapja és 2 napja

Hihetetlen! Imádom a tudományt!

válasz erre

Harder

2 éve, 3 hónapja és 2 napja

Na ez elképesztő.

válasz erre

TEchie

2 éve, 3 hónapja és 2 napja

Azt a rohadt

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink