Jégvulkánokat találtak a Ceres felszínén

2018. szeptember 22.
3.3901
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Újabb izgalmas felfedezést tettek a Dawn űrszonda által hazaküldött adatok segítségével a szakértők a Ceres törpebolygó kapcsán, amiről kiderült, hogy évmilliárdok óta működhetnek már a felszínén úgynevezett jégvulkánok.

A törpebolygón ugyanis szám szerint 22 olyan különös, vulkánszerű kitüremkedést találtak, melyek a kutatók szerint egyértelműen kriovulkánok lehetnek, és ugyanúgy működnek, mint földi társaik, csak forró láva helyett gyakorlatilag jeget lövellnek ki magukból.

A szakértők úgy tartják, hogy bár a Ceres csak egy törpeplanéta, így is elég energia lakozik benne ahhoz, hogy ilyen jelentős geológiai folyamatok menjenek végbe a felszínén, noha az űrszonda adatai arra is rávilágítottak, hogy ezek a vulkánok nem állandóak, folyamatosan keletkeznek és oszlanak szét a felszínen, mely a Földhöz képest tehát jelentősebb mozgásokat végezhet.

Jelentős különbség még a kutatók szerint, hogy mivel sem a vulkánok helyében, sem a kéregvastagságban nem találtak összefüggést, a Földdel ellentétben nem a kéregből eredhetnek a vulkáni folyamatok, sokkal inkább a bolygó köpenyéből.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

De érdekes! Vajon mi löki ki?

válasz erre

Fikarc

9 hónapja, 2 hete és 2 napja

Azta de komoly!

válasz erre

Porthos

9 hónapja, 2 hete és 3 napja

De durva!

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 2 hete és 3 napja

Micsoda látvány lehet!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink