Itt egy animáció, ami tökéletesen néma, mégis halljuk a hangját

2017. december 06.
6.7701
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egy igencsak megdöbbentő jelenséget prezentáló animáció tartja izgalomban a Twitter közösségét, Lisa DeBruine ugyanis feltöltött egy olyan videót a közösségi oldalra, amivel bebizonyította, hogy a tökéletesen néma animációknak is lehet hangjuk.

A felvételen érdekes módon nem látunk mást, minthogy egy villanypózna ugrókötelezik, a több tonnás szerkezet pedig minden földet éréskor megrengeti a képet, miközben mi azonnal valamilyen halk puffanást vagy egyéb hangutánzó hangot hallunk a fejünkben, ami azért érdekes, mert a GIF teljesen néma.

Az esetnek a The Verge magazin járt utána, akik felkeresték Christopher Fassnidge-t, a Londoni Egyetem egyik szakértőjét, aki elmondta, hogy a jelenség egy illúzió, amit úgy hívunk, hogy szinesztézia, lényege pedig az, hogy érzékeink összemosódnak, előredolgoznak egy bizonyos jelenség láttán.

A szinesztézia gyakran tapasztalható, de ritkán vesszük észre, lényege pedig az, hogy az életben minden ember megtanulja, hogy bizonyos eseményekhez jellegzetes hangok is társulnak, és sok esetben elég csak látnunk ahhoz, hogy halljuk a hangot, vagy elég csak hallanunk valamit ahhoz, hogy lelki szemeinkkel lássuk azt.

Érdekesség, hogy az ugrókötelező póznák animációja már közel 10 éve megtalálható a világhálón, azonban mégis csak most figyelt fel rá a tudomány, ami valóban érdekes és kicsit ijesztő is egyben.


3 hozzászólás

Fikarc

10 hónapja, 1 hete és 2 napja

De érdekes jelenség ez.

válasz erre

TEchie

10 hónapja, 1 hete és 2 napja

Azta! Hangok vannak a fejemben HEEEELP!!!!!!

válasz erre

technomancer

10 hónapja, 1 hete és 2 napja

Nálam nem működik!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink