A műanyag csomagolóanyagok minden túlzás nélkül az egyik legnagyobb problémát okozzák jelenleg a környezetszennyezés tekintetében, így nem véletlen, hogy a tudósok folyamatosan új alapanyagokkal és lehetőségekkel kísérleteznek.
A U.S. Department of Agriculture csapatának pedig most sikerült egy olyan környezetbarát eljárást megalkotnia, aminek részeként nem kell többé azon aggódnunk, hogy mi történik majd a csomagolóanyaggal, hiszen vagy megesszük, vagy ha egyszerűen el is dobjuk, az természetes alapanyagának köszönhetően károsítás nélkül lebomlik majd.
A kutatók által kifejlesztett új csomagolóanyag kazeidből, avagy kvázi tejfehérjéből készül, amely nem csak természetes, hanem mindezen túl rendkívüli rugalmasságot is kínál, hovatovább a hagyományos műanyagalapú csomagolókhoz mérten akár több százszor jobban képes tartósítani az élelmiszereket - legalábbis a tejtermékeket biztosan, a szakértők ugyanis egyelőre még csak ezekkel kísérleteztek, és értek el kiemelkedően jó eredményeket.
Habár az új csomagolóanyag egyelőre még csak prototípus szintjén létezik, illetve számtalan kísérlet vár rá - szó van forró vízben oldódó tasakokról is többek között -, és bár egyelőre még korai lenne általános alkalmazásról beszélni, de a kutatók szerint nem kizárt, hogy évek múlva ez az új típusú csomagolóanyag felválthatná a műanyagot.