Irán tartalmat szűr a teljes betiltás helyett

2014. november 16.
8261
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Fél éven belül elkészül Iránban az az internetes tartalomszűrő program, amelyet az egyes közösségi oldalak teljes betiltása helyett akar alkalmazni a teheráni kormány a jövőben - jelentette be pénteken Mahmúd Vaezi távközlési miniszter.

"Az intelligens szűrőprogram első fázisa egy hónapon belül lesz kész.

A második fázis három hónapon belül, a harmadik pedig fél éven belül" - idézte a minisztert az Isna iráni hírügynökség.

Irán közel két éve kezdett hozzá az internetes tartalmak szelektív megjelenítését és a közösségi oldalak ellenőrzését lehetővé tévő program fejlesztéséhez. A hatóságok a 2009-es, Mahmúd Ahmadinezsád akkori elnök újraválasztását hozó választás jogszerűségét vitató nagy tüntetések óta gyakran akadályozzák a közösségi oldalakhoz - így például a Twitterhez és a Facebookhoz - való hozzáférést. Ahmadinezsád ellenzéke gyakran használta ezeket az oldalakat a követői mozgósítására.

Blokkolnak azonban Iránban nem eléggé iszlám szellemiségűnek vagy a rendszerrel szemben előítéletesnek tartott honlapokat is.

A 2013-ban hatalomra került, elődjénél mérsékeltebb Haszan Róháni elnök az internetes cenzúra enyhítése mellett foglalt állást.

Az internetes tartalmak ellenőrzésében illetékes iráni bizottság ugyanakkor nemrég két hónap haladékot adott a távközlési miniszternek arra, hogy megvalósítsa az Instagram fotómegosztó alkalmazás tartalomellenőrzését.

Szeptemberben az iráni igazságszolgáltatás egy hónapos határidőt szabott a kormánynak arra, hogy betiltsa a Viber, a Tango és a Whatsapp ingyenes kommunikációs hálózatokat, miután azokon az iszlám köztársaság vezetőit sértő üzenetek terjedtek. Az alkalmazások a határidő letelte ellenére elérhetőek.

MTI
nincs még hozzászólás