Internethez csatlakozó okos autógumi? Ma már ilyen is van!

2019. december 10.
7.7021
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Meglepő fejlesztést mutatott be a Pirelli abroncsgyártó, akik bemutatták Smart Cyber Tyre névre keresztelt okos autógumijaikat, melyek a jövő gépjárművein újabb elektronikus biztonsági rendszerekért válhatnak felelőssé.

Merthogy a futurisztikus abroncsba egy saját kis mini-számítógép kerülhet, méghozzá saját processzorral és érzékelőkkel, amik képesek lehetnek csatlakozni az internethez vagy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikálni a jármű ECU-jával - az 5G-technológia miatt ez ma már késlekedés nélkül valósítható meg - annak érdekében, hogy probléma vagy vészhelyzet esetén rögtön jelezzen a sofőrnek, aktiválja a biztonsági elektronikákat, sőt mi több, akár vészjelzést adjon le a környéken elhelyezkedő többi autósnak, hogy vigyázzanak, mert balesetveszély van, miközben az autó is felkészül elektronikusan a veszély elhárítására.

Az okostechnológia bár speciális abroncstípusokat igényel, azonban a Pirelli kínálatában már vannak olyan gumik, melyek fel lettek készítve erre, ezáltal a P-Zero Trofeo termékekkel már javában tesztelik az új technológiát, ami képes lehet monitorozni majd például a gumik hőmérsékletét, a nyomást, sőt a profilmélységet is.

Hogy az okosgumi megmarad-e prototípusnak, vagy forgalomba kerülhet-e egyszer, az még nem dőlt el, de ha igen, néhány évig még biztosan csak a luxuskategóriában lesz elérhető.
5 hozzászólás

Huginn

10 hónapja, 1 hete és 2 napja

Már látom is az "eltaposlak" nevű zombihálózatot ilyen kerekekből... :-D

válasz erre

regedit

10 hónapja, 1 hete és 3 napja

A Daimler is ott van a részvényesek között. Nem csoda, hogy erre is van pénz.

válasz erre

technomancer

10 hónapja, 1 hete és 3 napja

Ha ezt meghekkeli valaki, abból nagyon nagy gondok lehetnek. Nem jó ez az irány szerintem.

válasz erre

TEchie

10 hónapja, 1 hete és 3 napja

Nagyon érdekesen hangzik, de nem érzem az online kapcsolat létjogosultságát.

válasz erre

Porthos

10 hónapja, 1 hete és 3 napja

De ehhez miért kell az internet? A kocsik kerekeiben, gumijaiban most is vannak érzékelők, és kommunikálnak az autóval ha szükséges.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink