Integrált vércukorszintmérővel ellátott kontaktlencse a Google-től

2014. január 20.
6581
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Google X csapata által kifejlesztett kontaktlencse beépített vércukorszintmérővel rendelkezik, és képes figyelmeztetni viselőjét, ha nem megfelelő a glükóz mennyisége a vérben.

A találmány bevezetésével elhagyhatók lehetnek a vércukorszint méréséhez használt, kényelmetlen módszerek.

A cukorbetegeknek gyakran át kell esniük a vércukorszint mérésen, aminek bevett módszere az ujj megbökése, s az abból nyert vér géppel történő vizsgálata. Bizonyára e nem túl kellemes procedúra kiküszöbölése volt a Google X csapatának célja, amikor megalkotta az okos kontaktlencsét, mely beépített vércukorszintmérővel rendelkezik.



A lencsébe miniatűr, vezeték nélküli chipet építettek a fejlesztők, amely a szemünkkel érintkezve képes mérni a vérünkben lévő glükóz mennyiségét. Ha a szenzor túl sok, vagy túl kevés glükózt érzékel, figyelmezteti viselőjét. A Google elárulta, hogy jelenleg egy külső eszközre (okostelefonra vagy számítógépre) küldi a lencse a riasztást, de a tervek szerint egy kis LED-et integrálnak bele, így a beteg azonnal értesülhet arról, hogy baj van.

A keresőóriás már tárgyalásokat folytat az FDA-val (Food and Drug Administration: az USA egyik, a közegészségügy szabályozásáért, támogatásáért és ellenőrzéséért felelős szerve) az okoslencse bevezetésének és gyakorlati alkalmazásának lehetőségeiről, de egyelőre nem tudni, hol tart az ügy. Mindenesetre biztosak vagyunk abban, hogy sok diabéteszes beteg örülne a praktikus kütyü megjelenésének, persze azok is sokan lehetnek, akik megbékéltek a jó öreg "ujjbökős" vizsgálati módszerrel. A bejelentés napján a Google bejegyzése és fénykép együttese nagy sikert aratott a Google Pluszon. Több ezer plusz egy és több száz megosztás "köszöntötte" az apró eszközt.

Az eredeti Google Plusz bejegyzés a Google-től:






(A Google X csapata készítette a Google Glass-t is. Úgy fest, szeretnek a "szemnek dolgozni".)
nincs még hozzászólás