Informatikai megoldás cukorbetegeknek

2014. november 19.
3641
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A cukorbetegség hatékony kezelésében jelenthet segítséget az az informatikai megoldás, amelyet 406 millió forint európai uniós támogatással a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) és a U1 Nonprofit Kft.

valósított meg.

Az MTI-hez kedden eljuttatott sajtóanyag szerint a Medic Sphere olyan, az orvosokat segítő, személyre szabott egészségügyi ellátást támogató megoldás, amely figyelembe veszi a beteg lakóhelyét, családi állapotát vagy akár jövedelmi hátterét, valamint képes összevetni a rendelkezésére álló több száz, a pácienséhez hasonló orvosi esetet és a kezelések eredményét is.

A 2012-ben indult projekt során 9221, járóbeteg-rendelésen résztvevő cukorbeteg 148 365 orvosnál tett látogatása adatait, 2555 diabétesszel (is) diagnosztizált, kórházi osztályon fekvő beteg egészségügyi információit dolgozták fel, és 600 beteg további személyes adatai megadásával is segítette a projektet. Így olyan, korábban nem ismert információkra is fény derült, mint hogy átlagosan mennyit tudnak, mennyit hajlandóak a betegek egy-egy hatékonyabb, de drágább gyógyszerre, életmódváltásra, diétára költeni.

A rendszer alapja egy rendkívül széleskörű szöveges, képi és videoadatokra is kiterjedő egészségügyi adatbázis. Ennek elkészítése során a projekt külön figyelmet szentelt arra, hogy informatikai eszközökkel biztosítsa a legszigorúbb adatvédelmi előírások betartását és betarthatóságát, így a jellemző betegutak a konkrét személyektől, esetektől függetlenül is vizsgálhatóvá váltak. Az adatbázis az egymástól időben vagy szakterületileg távol eső terápiák közötti összefüggések keresését is lehetővé teszi, ezáltal pedig eddig nem ismert összefüggések is felszínre kerültek.

A közlemény szerint a BGF és a kft. célja, hogy a projekt folytatásaként kísérleti jelleggel létrehozzák a Medic Sphere bevezetéshez szükséges, a háziorvos, a szakorvos, a szakápoló és a szociális gondozó munkáját komplex rendszerben összefogó, betegkezelési ellátási rendszert. Ennek köszönhetően csökkenne a súlyos, szövődményekkel járó diabéteszes megbetegedések száma, az elmaradó egészségügyi kezelések, műtétek által okozott költségcsökkenés és az egészségügyi személyzet munkaerő-optimalizálása pedig az ellátórendszerre hatna pozitívan.

MTI
nincs még hozzászólás