?>

Íme az exobolygó, ahol nem víz, hanem fém esőzések fordulnak elő

2020. március 11.
12.4391
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Pisces csillagrendszerben elhelyezkedő WASP-76b exobolygó nagyjából a Föld súlyának 284-szorosával bír, planétánktól pedig 640 fényévnyire van, igazi különlegessége viszont, hogy tulajdonképpen az esőzés ott nem víz, hanem vas formájában történik.
 

A bolygó egyik oldala mindig a csillag felé néz keringése során, a másik örök sötétségben van. A Nature tudományos lapban közzétett új tanulmány feltárja, hogy a bolygó két oldala lényegesen eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.

A napfény oldalának hőmérséklete 2400 Celsius fokos, amely elég meleg ahhoz, hogy a légkörben lévő fémek elpárologjanak. Különösen a határolókat nézték, avagy a régiót, amely elválasztja a két oldalt.

A nappali és az éjszakai határolót vizsgálták. Az "esti" határoló esetében fém jelenlétéről számoltak be a légkörben, amely meglehetősen nagy sebességgel mozog, valószínűleg a szélmozgások és a bolygó forgása miatt. Amikor a "reggeli" határolót vizsgálták, a csapat rájött, hogy ugyanennek a vasnak a jelenléte tovatűnt. Azt gyanítják, hogy az éjszakai, hűvösebb hőmérséklet azt jelenti, hogy a vas kondenzálódik, valószínűleg még a felhőkben, majd az éjszaka során esőként zuhan a felszínre.
3 hozzászólás

Ronalddo

1 éve, 14 napja

Nehéz lehet az az eső.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 15 napja

Igen zord környezet lehet!

válasz erre

zender

1 éve, 15 napja

Nem állnék ott, még esernyővel sem.

válasz erre