Íme az első részletek minden idők legrészletesebb univerzum-szimulációjából

2019. november 23.
5.9923
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Hamarosan minden eddiginél több válasszal gazdagodhat az emberiség, már ami a galaxisok kialakulását illeti, köszönhetően egy páratlanul részletes és nagy volumenű szimulációnak, ami az Illustris TNG50 névre hallgat.

Az első eredmények azt mutatják, hogy kritikus kapcsolat van a kozmikus gázáramok és a galaktikus struktúrák között, ezt pedig eddig nem tudtuk megállapítani a különféle megfigyelésekből.

A szimuláció lényegében egy "univerzum egy dobozban", amellyel a kutatók implementálják a szükséges szabályokat és összetevőket, majd hagyják, hogy tovább fejlődjenek maguktól. A megállapítások különösen fontosak a spirális galaxisok kialakulása szempontjából.

A rendetlen gázcsomóktól kezdve a spirális galaxisokra jellemző vékony lemezekig minden természetesen kialakul a szimulációban. Az idő múlásával a kaotikus csomók rendezett spirálokba rendeződnek, és a gáz beáramlása csillagokat hoz létre a lemezben rendezett körkörös pályán.

A szimuláció egy 230 millió fényév átmérőjű kocka, amelynek kutatói egymilliószor kisebb skálán tudják követni az evolúciót. A szimuláció egyetlen processzoron történő futtatása 15 000 évbe telt volna. Ehelyett a csapat 16 000 processzormagot használt a németországi Stuttgarti Hazel Hen szuperszámítógépből, így a mai napig a legrészletesebb számítási kozmológiai szimulációról beszélhetünk.
6 hozzászólás

CharlieFirpo

3 hónapja, 1 hete és 5 napja

Hát nem aprózták el, az egyszer biztos!

válasz erre

Levi87

3 hónapja, 1 hete és 5 napja

Szimulálják már le hogy vannak e ufók!

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 1 hete és 5 napja

Ez milyen durva!

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 1 hete és 5 napja

Na ez egy tök érdekes kutatás, tetszik!

válasz erre

techiii

3 hónapja, 1 hete és 5 napja

16 ezer processzor mag?? az nagyon sok.

válasz erre

inkognito

3 hónapja, 1 hete és 5 napja

Szimuláció azta.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink