Íme a modern tudomány: már egy fényképről is lelopható bárki ujjlenyomata!

2017. január 17.
3.0591
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Habár sokan ringatták magukat abba a tévedésbe, hogy az ujjlenyomattal őrzött adatok páratlan biztonságban vannak, azonban a Japan National Institute of Informatics (NII), avagy a Japán Nemzeti Informatikai Intézet ezt most csúnyán megcáfolta.

Történt ugyanis, hogy a szakemberek bebizonyították: elég valakinek az ujjáról egy jó minőségű, jó szögben lőtt és magas felbontású fotó ahhoz, hogy az ujjlenyomata teljes egészében reprodukálható legyen, ezáltal a biológiai nyomával őrzött készülékek könnyedén feltörhetők.

A japán kutatók szerint elég ehhez egy olyan fotó, mint amilyen többek között Donald Trumpról is nagyon gyakran készült a múltban, és amelyen az Egyesült Államok elnöke békejelet mutat fel. Ezek kiváló felbontásban tonnaszám fellelhetők a világhálón, és elég jó minőségűek ahhoz, hogy rekonstruálható legyen az elnök ujjlenyomata.

Íme a modern tudomány: már egy fényképről is lelopható bárki ujjlenyomata! - 2. kép

A The Telegraph által nyilvánosságra hozott japán felfedezést közlő cikkben rávilágítottak továbbá arra, hogy nem ez az első eset a biometriai biztonság megkérdőjelezése kapcsán, hiszen 2015-ben egyszer már sikerült Angela Merkel íriszét is olyan jó minőségben lefotózni, hogy utána minimális rekonstrukcióval feloldottak vele egy telefont.

A cikk rávilágít továbbá arra, hogy biometrikus adataink megváltoztathatatlanok, életünk végéig elkísérnek minket - ellentétben egy egyszerűen módosítható jelszóval -, ezáltal adott a kérdés: vajon nem zsákutca ilyen irányban elindulni a biztonság és az adatvédelem tekintetében? Hiszen elég, ha az ujjlenyomatunk egyszer "kiszivárog".
2 hozzászólás

Mordorer

7 éve, 10 hónapja és 17 napja

Nincs 100%-ig megbízható védelem. Mondjuk arra nem számítottam hogy az ujjlenyomatra ilyen hamar lesz megoldás. meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

7 éve, 10 hónapja és 17 napja

Azért ez elég durva! meglepett smiley

válasz erre