Így fog kinézni a következő Windows

2014. szeptember 13.
7391
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Néhány képernyőkép és négy videó is napvilágot látott már a következő Windowsról, bemutatva néhány új funkciót.

A német Computer Base és WinFuture húsz képernyőképet szivárogtatott ki a vélhetően nem olyan sokára (még csak "technikai" előnézetként) érkező Windowsról.

A képek alapján egy kicsit belátást nyerhetünk az új Windows felhasználói felületébe néhány új funkciójával együtt.

Érdekesség, ahogy a ComputerBase is kiemelte, hogy a megnevezésben csak "Windows Technical Preview" áll - ez részben megerősíti a korábban kiszivárgott információkat, miszerint súlyos átnevezéseken mennek majd keresztül a Microsoft egyes termékei (mint például, hogy a Windows Phone, RT és Windows (teljes, asztallal rendelkező változat) egyetlen nevet használ majd: Windows), bár ez továbbra is kérdéses marad, ugyanis sokan már most is hibának tartják ezt a lépést, hiszen azok, akik informáltabban a témában, tudni fogják, hogy miről van szó, viszont egy átlagfelhasználó vagy egyszerű vásárló csak azt látja: Windows, amiből nem biztos, hogy egyértelműen felismeri majd, hogy miről van szó.

Nos, mélyedjünk is bele egy kicsit ezekbe a képernyőképekbe (? ComputerBase.de, (Microsoft))



A nevet már kitárgyaltuk, nézzünk rá egy kicsit az ablakokra és az asztal felépítésére: ezen a képernyőképen például a felső sávon kívül szinte semmilyen keret sincs (ha közelről megnézzük, illetve egy lentebbi képernyőképet is megtekintünk, láthatjuk, hogy van egy nagyon vékony kis kerete az ablaknak), és egy halvány, a Windows 8 és még a 7/Vista Aerojánál is nagyobb árnyékot vehetünk észre. Személyes észrevétel: mintha a Mac és a Windows félig-meddig stílust cserélt volna: Yosemite: elmosott hátterű ablakkeret (továbbra is csak felül, de alkalmazástól függően befolyásolható, hogy meddig terjed ki); Windows: (egyszerű) sima ablakkeret (Aero alatt úgyszintén teljesen testreszabható volt a kiterjedése, ahogy most is, csak már nincs sok értelme), nagyon vékony oldalsó/alsó rész, nagyobb árnyék . Visszatérve: a vezérlőpult ezen része nem változott sokat, ahogy az asztal és a tálca sem: láthatunk egy új Intéző ikont, egy keresés és egy (feltételezhetően) asztalváltás ikont, de alapjában véve ugyanarról a tálcáról van szó. Kicsit jobbra a tálca értesítési ikonjai mellett (a C betűtől balra) mintha egy "értesítések" ikont láthatnánk: nagyon hasonlít a Windows Phone 8.1 értesítésjelző ikonjára (ez is egy sokak által kért funkció volt, az egyik képernyőképen szerepel is). Az egérmutató úgy tűnik nem igazán változott meg, ahogy a Vezérlőpult (valójában Windows Intéző) felépítése sem (a fenti navigációs sáv, keresődoboz stb.)



Íme a várva-várt és sokak által hiányolt Start menü élőcsempékkel, mely, ahogy korábban hivatalosan megerősítették (a 2014-es BUILD-en) visszatér csempékkel pakolva. Ami kicsit zavaró lehet, az a görgetősáv fehér háttere a sötét menüben. Egy most megjelent videóban (a cikk alján megtekinthető) bemutatták, hogy lehetőség lesz (elméletileg) eldönteni, hogy a start menüt vagy a kezdőképernyőt szeretnénk-e használni.

Emellett ami még feltűnik a képen, az az asztalon lévő Metro vezérlőpult. Ha jobban megnézzük, az ablakkerete nem sokkal, de azért mégis különbözik: a felső sáv kicsit  nagyobb, mások az ablakvezérlők és az alkalmazás ikonja mellett van egy "..." gomb, mely az alkalmazás menüjét hozza elő (és ezek szerint tényleg nincs Charms bar).

Látszólag igaznak bizonyult a "virtuális asztal", vagy a "több asztal" funkció létezése is, mely segít abban, hogy ne kelljen mind az egyszerre futtatott húsz alkalmazást a tálcán és az asztalon látni. A képernyőképen nem igazán tűnt fel a teljes sötét sáv szerepe, véleményem szerint ezt is egy kicsit át lehetne még tervezni. Ami még látszik, hogy a futtatott ablak(ok) felett megjelenik az alkalmazások ikonja és neve. A képen az ablak árnyékolása is más (sokkal kisebb a "vetett árnyék").

Íme a korábban felbukkant értesítési központ, mely a képernyőképen elég kezdetlegesnek tűnik (és még a lenti videón bemutatott formájában sem az igazi), remélhetőleg a dizájnon javítanak majd egy keveset. (Ne feledjük, hogy ez egy hivatalos előnézeti verzió előtti változat!)

A végére hagytunk négy rövid kis videót, melyen bemutatják az új Start menü működését, a lehetőséget, hogy visszaváltsunk (asztali gépen is) a kezdőképernyőre, valamint a virtuális asztalok működését (látszik, hogy másképp jelennek meg a futtatott programok a tálcán: egy kis kék csík van az ikon alatt) és az értesítési központot.

[embed]http://youtu.be/--wgAsHWNRE[/embed]

[embed]http://youtu.be/VF4Eva_4UNE[/embed]

1. Frissítés (2014. 09. 15.): Megjelent még egy videó, mely az értesítési központ működését mutatja be. A videó készítője azt is elmondja Skype-üzenetekkel, hogy várhatóan szeptember végén vagy október elején jelenik (jelenhet) majd meg a Windows (9) technikai előnézete. Az értesítési központ nem működik annyira rosszul, bár egy kevés szépítés továbbra is ráférne véleményünk szerint. Az értesítések ugyanúgy úsznak ki, mint Windows Phone 8.1-en az értesítési központból.

[embed]http://youtu.be/7hG_0pLq49s[/embed]

2. Frissítés (2014. 09. 15.): Íme a többek által gyűlölt élőcsempék nélkül működő Start menü. Így is lehet majd használni!

[embed]http://youtu.be/I4eDVlRvws0[/embed]

Összegezve az eddig látottakat, úgy tűnik, hogy elsősorban nem a dizájn, hanem a működés terén kap sok újdonságot a következő Windows (Thresholdként is ismert), melynek lehet, hogy csak "Windows" lesz a neve. A metro alkalmazások is szépen illenek az asztali környezetbe, a Start menü úgy működik, mint a régi (+ az élőcsempék, melyeket el lehet távolítani, így tényleg csak egy sima Windows 7-es start menü lesz!), az asztal is nagyon hasonlít az eddig megszokottra, így véleményünk szerint nem lesz annyira rossz a rendszer következő verziója - nyilván ismét lesz mit megszokni. Mindenesetre a technikai előnézetből minden kiderül majd, amit mi is igyekszünk majd kipróbálni.

 Forrás: ComputerBase | The Verge

Utoljára frissítve: 2014. 09. 15.
nincs még hozzászólás