Így 1400 évvel később kiderülhetett, mi volt Japán egén az a rejtelmes vörös fény

2020. április 06.
5.9261
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Részben mitikus, részben tényszerű alapokon nyugszik a Nihonsoki című japán regény, amely az ország eredetét és későbbi fejlődését a hetedik század végéig meséli, ebben pedig található egy rendkívül szokatlan csillagászati esemény leírása, amelyet a tudósok nem tudtak magyarázni.

Most a kutatók egy csoportja azt állítja, végre tudják, mi okozta ezt a fantasztikus jelenséget. A furcsa látványról azt mondják, hogy 620. december 30-án jelent meg, amikor egy piros jel jelent meg az égen, a fogalmazás pedig úgy szól, hogy az alakja hasonló volt a fácán farkához.

A történészek és a csillagászok természetesen mindig azt feltételezték, hogy ezt az éghajlatot valószínűleg akár a sarki fény, akár egy üstökös okozta, bár ezeknek a magyarázatoknak az érvelése egyik sem sem igazán meggyőző, viszont mégis most előbbi mellett állítottak elő egy tanulmányt.

Megvizsgáltak néhány akörüli sarki fényt azokból az időkből, és kiderült, hogy ezek közül néhánynak hasonló megjelenése volt, mint amit a Nihonsokiban leírnak. Míg az északi sarki fényt általában nem látják olyan messze délre, mint Japánban, a kutatók megjegyzik, hogy az éteres látvány általában gyakoribb volt a 620-as években, mivel a Föld északi pólusa máshol volt, mint most, vagyis Japán közelebb lehetett az északi mágneses pólushoz, mint ma.

A sarki fényeket a Föld légkörébe süllyedő töltött részecskék okozzák. Mivel ezek a részecskék különböző elemekkel kölcsönhatásba lépnek, különböző színű fényt eredményeznek - például vöröset. Általában ez a káprázatos látvány csak az Északi-sarkvidéki és az Antarktiszi körökben látható, amelyek az Egyenlítőtől 66,5 fok körül északra és délre helyezkednek el, bár a fényeket időnként látják a nem sarki régiókban is.

Tekintettel arra, hogy 620 decemberében az üstökösök kevésbé voltak jellemzőek Japánban, és még ennél is alacsonyabb esélye, hogy ez vörös fényt bocsáthatott ki, a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a "furcsa vörös fácán farkat" valószínűleg egy sarki fény okozta.
3 hozzászólás

Levi87

4 éve, 3 hónapja és 23 napja

Fura hogy valakit manapság ez foglalkoztat, méghozzá annyira hogy kutat, tanulmányt ír, satöbbi... Ráadásul ezt tényleg csak tippelni lehet.

válasz erre

Kisfaludy82

4 éve, 3 hónapja és 23 napja

Nem túl meggyőző ez az elképzelés...

válasz erre

CharlieFirpo

4 éve, 3 hónapja és 23 napja

Hát igen, de ez megint csak egy teória...

válasz erre