Igazi áttörés a képszerkesztésben: pixeles képekből is lehet már élesebb fotót készíteni!

2017. február 09.
4.6101
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Habár nem feltétlenül a Google csapatától vártuk, hogy áttörést érnek el a képszerkesztés világában, de legújabb fejlesztésüknek mégis sikerült megvalósítani egy olyan dolgot, amit eddig csak a filmekben láthattunk.

Biztosan mindannyian találkoztunk már például olyan pixeles képpel, amit nagyon jó lett volna úgy felnagyítani, hogy közben a kép folyamatosan élesedik. Ez a logikával teljesen szembemenő ötlet azonban ma már a valóság, köszönhetően a Google Brain mesterséges intelligenciának, illetve a részlegen dolgozó azon munkatársaknak, akik találmányukat a képszerkesztés világában igyekeznek kamatoztatni.

Igazi áttörés a képszerkesztésben: pixeles képekből is lehet már élesebb fotót készíteni! - 2. kép

Az Ars Technica beszámolói szerint ugyanis a Google egy új módszerrel képes a pixeles képeket feljavítani és felnagyítani, méghozzá egy kétlépcsős eljárás során. Ennek az első lépése az, hogy a program előbb összehasonlítja a képet más, nagyobb felbontású fotókkal, majd a hasonlítás során szerzett ismeretekre és tanult elemekre építve ezeket hozzáadja a rossz minőségű képekhez, tehát a mesterséges intelligencia megpróbálja kitalálni, hogy mi látható a pixelhalmazban.

Igazi áttörés a képszerkesztésben: pixeles képekből is lehet már élesebb fotót készíteni! - 3. kép

A kép így természetesen bár sokszor csak a lehetséges valóságot mutatja, ellenben a kísérletek során több képpel is bizonyította a Google - lásd a mellékelteket -, hogy a direkt lebutított képekből a mesterséges intelligenciának sikerült a legtöbb esetben közel ugyanazt kihoznia, mint ami az eredeti fotókon volt.

Persze a módszer egyelőre még messze nem tökéletes, ellenben a Google végre elindult egy olyan irányba, amely a későbbiekben még jelentősebb áttörést hozhat majd ebben a témában.
4 hozzászólás

Porthos

7 éve, 9 hónapja

röhögő smiley röhögő smiley röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

7 éve, 9 hónapja

Akkor már ez sincs messze: http://i2.kym-cdn.com/photos/images/original/000/995/784/a32.jpg

válasz erre

Fikarc

7 éve, 9 hónapja

Az a durva! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 9 hónapja

Ilyen eddig csak a filmekben volt. meglepett smiley Nagyszerű fejlesztés!

válasz erre