Időutazásszerű kísérletet mutattak be a fizikusok

2019. március 17.
6.8111
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Sokszor gondolkozik el azon az ember, hogy "mi lenne, ha vissza tudnám pörgetni az időt", ellenben a termodinamika második főtétele miatt sajnos ez csak fantázia szintjén marad meg, miszerint a természetben végbemenő folyamatok többsége csak egy irányban történik.

Amerikai és orosz tudósok viszont most óriási áttörést értek el ennek kapcsán, lévén a Scientific Reports-ban bukkant fel, hogy egy két kvantumrészecskéből készült kvantumszámítógéppel sikeresen meghajlították az idő egyenes nyilát.

A szubatomi skálán, ahol a kvantummechanika páratlan szabályai uralkodnak, a fizikusok a rendszerek állapotát egy hullámfüggvénynek nevezett matematikai konstrukció segítségével írják le. Ezzel a funkcióval meg tudják határozni az összes lehetséges állapotot, amiben a vizsgált részecske éppen van. Általában az idő múlásával a hullámfüggvények elterjednek; a részecske lehetséges helyzete távolabb lehet a kezdeti ponttól, ha egy órát várunk 5 perc helyett.

A hullámfunkció terjedésének visszavonása olyan, mintha a kiömlött tejet visszahelyeznénk a palackba, viszont a tudósok pontosan ezt érték el a vizsgálatok során.

A visszafordítás folyamata lényegében egy algoritmus segítségével történt, amit a kvantumszámítógépen írtak, amely megfordította a hullámfüggvény minden egyes összetevőjének időbeli alakulását, ezt az egészet pedig a rendellenesség megnövelése nélkül érték el, azaz mondhatni, hogy legyőzték vele a már említett idő egyenes nyilát.

Persze időutazásnak nem tekinthető a kísérlet, merthogy meglehetősen kis kaliberű vizsgálat volt ez, illetve az időtartama sem volt túl hosszú, no meg nem kevés felülvizsgálatra volt szükség ehhez a tudósok részéről, az meg már csak hab a tortán, hogy az univerzum ezzel a kísérlettel se nem vesztett, se nem nyert energiát, ami az egyik alapvetése lenne az időutazásnak.
6 hozzászólás

csirkee

5 éve, 6 hónapja és 10 napja

Bogoj írta:
A múltkor felfújtam egy lufit, amit utána leengedtem
Visszafordítottam az időt...
Szerintem inkább vissza kellett volna szívnod, akkor talán megállta volna a helyét a kijelentésed, de így sajnos nagyon nem. (TROLL)

válasz erre

Bogoj

5 éve, 6 hónapja és 10 napja

A múltkor felfújtam egy lufit, amit utána leengedtem
Visszafordítottam az időt...

válasz erre

vorosgabor1

5 éve, 6 hónapja és 10 napja

Nem semmi! Kíváncsi vagyok, hogy lesz -e hasonló kísérlet valamikor mosolygó smiley

válasz erre

Harder

5 éve, 6 hónapja és 10 napja

De bírnám ha egyszer, még az én életemben megvalósulna az igazi időutazás... mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

5 éve, 6 hónapja és 10 napja

Mozgolódik a tudomány a téma felé, ez tetszik! mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 6 hónapja és 10 napja

Aztamindenit! meglepett smiley

válasz erre