Hoppá: csak zsarolóvírusnak álcázza magát a Petya, de valójában mindent elpusztít!

2017. június 30.
3.3171
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egészen megdöbbentő részletek derültek ki a ZDNet legújabb cikkéből a Petya zsarolóvírus kapcsán, ami több biztonsági cég - köztük a Comae Technologies és a Kaspersky Lab - közbenjárásával íródott, és mint kiderült: a baj nagyobb, mint hittük.

A szakértőknek ugyanis sikerült alaposabban is megvizsgálniuk az eredeti Petya zsarolóvírus továbbfejlesztett változatát, és amint kiderült, az új típus konkrétan nem is ransomware, csak zsarolónak álcázza magát, de gyakorlatilag hiába fizetjük ki a kívánt pénzösszeget, ezért cserébe semmit sem kapunk vissza.

A Petya ugyanis nem képes a fájlok helyreállítására, csak és kizárólag a zárolásra, ami egyet jelent esetében a törléssel. Ez azért kiemelkedően nagy baj, mert a kártevő világszerte több ezer céget fertőzött már meg, akik közül néhányan még mindig nem tértek magukhoz, és az adatvesztés miatt nem kizárt, hogy erre jó ideig nem is kerülhet majd sor.

A szakértők szerint az új Petya megalkotóit ezáltal biztos, hogy nem a gyors meggazdagodás, mint inkább a kegyetlen károkozás vezérelte, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy az általuk elindított Bitcoin számlára eddig alig több mint 10 ezer dollár érkezett.
4 hozzászólás

techiii

7 éve, 3 hónapja és 27 napja

Ez mire jó?! Nagyon gusztustalan ez a vírus...

válasz erre

Levi87

7 éve, 3 hónapja és 27 napja

Nagyon durva most ez az új vírus fellendülés. Legutóbb úgy tizenvalahány éve volt ilyen problémás a vírusok terjedése.

válasz erre

TEchie

7 éve, 3 hónapja és 27 napja

Rohadékok.

válasz erre

betyár

7 éve, 3 hónapja és 27 napja

Ez nagyon szemét vírus.

válasz erre