Honor 6 - Okostelefon Teszt

2014. december 01.
8931
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Huawei által gyártott Honor 6 néven piacra dobott készüléket, nagy érdeklődés fogadta.

Most nekünk is lehetőségünk nyílt letesztelni az új telefont.

Mi az a Honor?

A Huawei úgy döntött, hogy létrehoz egy új márkát, ami kifejezetten a prémium készülékek számára készült. A Honor 6-tal a cél az volt, hogy egy nagyon erős hardverrel rendelkező telefont, relative elérhető áron tudjanak a vásárlók számára szállítani. A Honor kezdő ára 105 ezer forint. A készüléket egyébként kizárólag online, az Extrem Digitalban tudjuk megvenni, az utcai mobil árusoknál és a szolgáltatóknál ne is keressük. Nyerni viszont nyerhetünk, akár egy Honor 6-ot is, nincs más dolgunk mint ide kattintani, regisztrálni és a megfelelő időben teljesíteni egy egyszerű feladatot.

Külső:



A Honor 6, egy igazán szépen sikerült okostelefon. Első ránézésre (hirtelen ránézésre) hasonlít egy csöppet az iPhone 6-ra. Több embert is megkérdeztem és a kezükbe nyomtam a telefont. Mindegyik kivétel nélkül azt felelte, hogy nagyon tetszik neki, mert hasonlít az almás cég tömegmobiljára. De persze minket ez hidegen hagyott, mert a telefon szép, könnyű, elegáns és az összeszerelése is példátlan. Sajnos manapság már azt is le kell szögezni, hogy a Honor 6 nem hajlik meg nincs #bendgate effektus. 1 hétig tudtam nyúzni és minden apróságra ki szerettem volna térni. Az oldalsó kávák csak 2,86 milliméteresek, alul-felül nyilván több a hely, de így is az egyik legkompaktabb 5 hüvelykes készülékről beszélhetünk, az egy kézzel történő használat sem okoz komolyabb gondot. Maga a kijelző pedig nagyon szép, a panel fényereje remek, a felbontás Full HD, a betekintési szögekre nem lehet panasz.



A Gorilla Glass 3-mal védett előlap felső részén 5 megapixeles előlapi kamerát találunk, mellette valahol egy fényérzékelő is akad, illetve van egy picike led, ami az elmulasztott eseményekre hívja fel a figyelmet. A Honor 6 felső részén és oldalain egy kissé világosabb árnyalatú sáv fut körbe, ami kicsit fémhatású, de igazából egyszerű műanyag. A telefon tetején 3,5 mm-es jack csatlakozó található, mellette pedig egy infra. Igen, lehet távirányítónak  is használni, de szükséges hozzá az alkalmazás. Ez valószínű, hogy a következő frissítéskor meg is kapjuk, de jelenleg nincs benne a telefonba. A hátlapot egy szépen megmunkált különleges üveglap fedi. A hátlap közepén található a Honor felirat, bal felső sarokban a kamera + a vaku, bal alsó sarokban pedig a hangszóró.

Hardver:

Hardver terén sem kell szégyenkeznie a Honor 6-nak hiszen a Huawei saját 8 magos Kirin 920-as processzora hajtja, ami a hírek szerint még a Snapdragon 805-tel is felveszi a versenyt. A chipset felépítése 4 darab Cortex-A15-ös és 4 Cortex-A7-es mag, a grafikai számításokért pedig a Mali-T624-es GPU felel. Van LTE támogatás aminek segítségével akár 300Mbps letöltési sebességet is elérhetünk.  A 3GB RAM és a 16 vagy 32GB-os bővíthető belső tárhely pedig már csak hab a tortán. Durva, nem igaz?



Érdekes volt használni egy ennyire erős telefont. Sok alkalmazás nyitva volt (játékok is), de semmi reccenés vagy döccenés nem volt, egyszer sem. A teszt vége fele már-már kihívás volt (Challange Accepted), hogy a telefont kicsit megfogjam. Nem sikerült. A szoftver is nagyon jól van optimalizálva és remekül kezeli a memóriát.

EmotionUI:



A felület az Android 4.4.2-re épülő EmotionUI 2.3, ami a Huawei saját fejlesztése. A UI alapvető ismérve, hogy nincs szigorúan vett menü, az ikonok és a widgetek is a kezdőoldalakon helyezkednek el, ahol mappázásra és témázásra is van lehetőség. Sok aprósággal igyekeztek a kínai mérnökök feldobni a felhasználói felületet. A felülről lehúzható értesítési tálca két állású, ha jobb oldalról rántjuk le, akkor a gyorsbeállítások közé csöppenünk. Az androidos vezérlőgombok a kijelző alsó sorában ücsörögnek, de teljes képernyős alkalmazásoknál eltűnnek. Kérhetünk egy úgynevezett lebegő gombot is, ami egy pici köröcskét jelent. Ez hozzátapad a kijelző valamelyik széléhez, mindig látszik, ha megérintjük, akkor itt is előbukkannak a vezérlőgombok, illetve a témaváltás és a lezárás lehetőségei. A készülék gesztusokra is figyel, lehet lefordítással némítani a bejövő hívásokat, illetve azt is kérhetjük, hogy a csörgő telefont megemelve az fogadja a hívást.



A lezáróképernyőn levő háttérkép helyett kérhetjük a Magazin nevű, magától változó galériát, ami elég látványos fotókat tesz véletlenszerűen a háttérbe. A feloldógomb megnyomását követően oldalra simítással jutunk az ikonos felületre, ha alulról felfelé mozdítjuk az ujjunkat, akkor egy gyorsmenü bukkan fel, ahol a zenelejátszót vezérelhetjük, illetve a naptár, a számológép, a zseblámpa és a tükör érhető el egy gombnyomással. A asztalnak van egyszerű nézete is, mint a legtöbb Android operációs rendszert futtató telefonba.

Alkalmazások:



Van olyan alkalmazás amit tán soha nem fogunk használni, ilyen például a 100% Games.  De akadnak azonban tényleg hasznos alkalmazások is, ilyen például a Telefonkezelő. Ez egy csinos felületet mutat megnyitás után, ahol összesen nyolcféle módon tudunk ezt-azt beállítani és optimalizálni. Törölhetünk felesleges fájlokat, üríthetjük a gyorsítótárat, bekapcsolhatjuk a zaklatásszűrőt. Itt létrehozhatunk blokkolási szabályokat hívásokra és üzenetekre, van feketelista, amire felvihetjük azokat a kontaktokat, akiktől nem szeretnénk fogadni semmit.



Az energiatakarékossági opciók is elérhetők, illetve a Ne zavarj üzemmód is aktiválható, ahol időzítésre nyílik módunk, megadva, hogy melyek azok a kapcsolatok, akiktől ilyenkor is fogadunk hívásokat. Sokat el lehet bíbelődni a hálózati alkalmazások paraméterezésével, egyenként letiltható, hogy melyik app férhessen hozzá a nethez, külön állítva, hogy ezt mobilnetnél, illetve WiFi-t használva teheti-e meg egyáltalán. Az értesítéskezelő is hasznos, letilthatóak alkalmazásonként a notifikációk.



Továbbá akad itt még fájlkezelő (ami nagyon szép s jól használható), Twitter kliens, az időjárás és a diktafon. Ez utóbbi hívás közben is működik és fel is veszi mindkét fél hangját. Van egy nagyító app, ami bekapcsolja a kamerát és digitális zoom segítségével jókora méretben mutatja a látható képet, a számológép viszont csak alapfunkciós. Az irodai munkáért a Kingsoft Office felel, ezzel szerkeszteni és új dokumentumokat készíteni is lehetséges. Az extra appok listáját a Bitcasa kliensprogramja zárja. A Google szolgáltatásait külön mappába rakja a rendszer. Természetesen a mappákban összegyűjtött alkalmazásokat kivehetjük onnan és kihúzhatjuk a főkijelzőre.

Kamera:

A kamerára sem lehet panasz, hiszen a hátlapon a 13 megapixeles Sony IMX214-es szenzor található f/2.0-ás rekesznyílással és dupla LED villanóval, elől pedig egy 5 megapixeles f/2.4-es kamera helyezkedik el. A Huawei a berlini sajtóeseményen, nagyon büszkék voltak a telefonba megbúvó kamerára. Kíváncsian vártam, hogy milyen képeket fog készíteni. Van a piacon telefon amiben hasonló felbontású kamera rejtőzik, de a minősége hagy némi kívánni valót maga után. Állítólag a kamera 0,6 másodpercenként képes képet készíteni. Persze ebben az esetben nem fókuszál, hanem csak fotóz. Ilyenkor a képek néha homályosak vagy életlenek lesznek. De, ha vesszük a fáradságot és hagyunk neki egy kis időt, hogy normálisan tudjon fókuszálni, akkor remek, sőt kiváló képeket készít a Honor 6.

[gallery link="file" columns="4" ids="15767,15768,15769,15770,15771,15772,15773,15774"]
Az előlapi kamera:

[caption id="attachment_15775" align="aligncenter" width="702"] Nem volt idő fókuszálni, csak azonnal fotóztam. (: (Köszönjük Máté a türelmet.)[/caption]

Adatkommunikáció, akkumulátor:

A WiFi érzékenysége az átlagnál jobb, a GPS szélsebesen talál pozíciót. Sajnos az NFC valahogy kimaradt, de más országban ez is megtalálható a Honor 6-ban. Az LTE benne van, ahogy már korábban írtam, de ez szeretett hazánkban egyelőre használhatatlan, hiszen az itthoni szolgáltatók nem nagyon vannak felkészülve erre. (:



A Honor 6 egyik fontos tulajdonsága, hogy a relatív karcsú készüléktestbe 3100 mAh teljesítményű telepet álmodott a Huawei. Ez papíron igencsak impozáns érték, ráadásul elvileg a Kirin proci is jól optimalizált, az energiagazdálkodási üzemmódok is jól paraméterezhetők. A sajtó és marketing anyagokban 2 napos üzemidőt tüntet fel a gyártó. Nos ez így nem teljesen igaz. Ha nem nyomkodjuk túl sokat, de aktív mondjuk a Wi-Fi és a Bluetooth, akkor másfél napot simán bírja. De, ha egész nap rajta csüngünk, akkor bizony estére kiabál a konnektorért. Én mondjuk nagyon megvoltam vele elégedve, mert tényleg nagyon egyben van. Az akkumulátorral sem volt probléma, mindig kibírta estig, bármennyire is nyúztam a készüléket. Továbbá nagyon fontos kiemelni, hogy ultra-energiatakarékos módban 24 órát elketyeg a gép 10%-os töltöttséggel ? igaz, ilyenkor kizárólag hívásokra és SMS-re használható a Honor 6.



Szeretnél egy Honor 6 telefont? Itt most meg is nyerheted!

Igen, jól látod. De nem csak Honor 6 telefont nyerhetsz, hanem más értékes ajándékokat is. Ugye milyen jól jönne karácsony előtt? Nem kell mást tenned, mint az ALÁBBI LINKEN regisztrálnod és követned az utasításokat. A játék rém egyszerű.
nincs még hozzászólás