Bebizonyosodott, hogy az űrutazás megváltoztatja az emberi géneket!

2019. február 18.
3.2981
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Érdekes eredményekkel zárult a NASA tesztje, akik évekkel ezelőtt elhatározták, hogy alaposabban is megvizsgálják az űrutazás hatásait az emberi génállományra nézve, amihez egy ikerpáros tanulmányozásába fogtak.

A kiválasztott alanyok Scott Kelly űrhajós és ikertestvére voltak, akik közül Scott közel egy teljes évet töltött el a Nemzetközi Űrállomáson, majd visszaérkezve alapos vizsgálatoknak vetették alá a genetikailag tökéletesen azonos ikertestvérével együtt, és a Weill Cornell Orvostudományi Egyetem közbenjárásával készült kutatás során megdöbbentő eredményekre lettek figyelmesek a szakemberek.

Christopher Mason professzor ugyanis kiemelte, hogy az űrt megjárt Scott Kelly esetében drasztikus változást tapasztaltak testvéréhez mérten az immunrendszerhez kapcsolódó gének ki- és bekapcsolódása kapcsán, vagyis változott a gének aktivitása, ami annak az oka lehet, hogy Scott az ISS fedélzetén folyamatos stresszhatásnak volt kitéve, emiatt pedig saját bevallása szerint soha nem érezte magát túl jól, gyakori fejfájás, emésztési zavarok gyötörték.

Fontos azonban kiemelni, hogy bár az űrutazás megváltoztatja az emberi géneket, azonban a visszatérés után ezek újra alkalmazkodnak a földi sajátosságokhoz, ezáltal a kutatók elmondták, hogy bár több hónap kellett hozzá, azonban végül Scott testében is normalizálódott a génaktivitás, tehát a NASA szakemberei úgy vélik, ezen a téren nincs aggasztó hatása a szervezetre, de a változásokra hosszabb missziók során fel kell készülnie az orvostudománynak.
4 hozzászólás

login_password

3 hónapja, 6 napja

Nem semmi milyen testünk van.

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 1 hete

Mondjuk ennyi űrben töltött idő után regenerálódik a szervezet oké, de mi lesz egy pár éves utazás során? Az már veszélyes is lehet...

válasz erre

Levi87

3 hónapja, 1 hete

Baszki. Ez milyen durva már!

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 1 hete

Az oké hogy a csontozat változik meg ilyesmi, de hogy a gének is! Az elég fura.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink