Hivatalos: a mesterséges intelligenciák előbb azonosítják a mellrákot, mint az orvosok

2020. január 03.
9.5831
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Egy mesterséges nagyobb pontossággal képes azonosítani az mellrákot a rutin beolvasásokból, mint az emberi szakértők, mondták a kutatók, és azt remélték, hogy áttörést jelenthetnek eme globális gyilkos elleni küzdelemben.

A rendszeres szűrés elengedhetetlen a betegség legkorábbi jeleinek felderítéséhez olyan betegek esetében, akik nem mutatnak nyilvánvaló tüneteket. Nagy-Britanniában az 50 éven felüli nőknek azt tanácsolják, hogy készítsenek mammogramot háromévente, amelynek eredményeit aztán két független szakértő elemzi.

A szkennelés értelmezése azonban helyet ad a hibának bőségesen, és a mammogramok egy kicsiny százaléka hamis pozitív eredményt ad - azt jelenti, ha egy egészséges beteget tévesen diagnosztizálnak rákosnak -, vagy hamis negatívként - nem veszik észre a rákot.

A Google Health kutatói most mesterséges intelligencia modellt készítettek a rák felismerésére Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban élő nők ezreinek emlővizsgálataihoz. A képeket az orvosok már áttekintették a való életben, de a klinikai körülményekkel ellentétben a gépen nem volt kórtörténet, amely a diagnózisát szolgálta volna.

A csoport úgy találta, hogy az MI-modelljük képes előre jelezni az emlőrákot a beolvasásokból, hasonló pontossággal, mint a szakértő radiográfusok. Ezenkívül az MI csökkentette azon esetek arányát, amikor a rákot helytelenül azonosították - 5,7 százalék az Egyesült Államokban és 1,2 százalék Nagy-Britanniában.

Ezenkívül az amerikai betegek körében 9,4 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 2,7 százalékkal csökkentette az olyan diagnózisok százalékát, amikor nem vették észre a rákot.
4 hozzászólás

Harder

4 éve, 7 hónapja és 26 napja

Az igen, az elég durca! meglepett smiley

válasz erre

Gólem

4 éve, 7 hónapja és 27 napja

Oké, de egy kutya is hamarabb azonosít rákot, mint egy ember ugye...

válasz erre

Direktor

4 éve, 7 hónapja és 27 napja

Na ez mondjuk elképesztő! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

4 éve, 7 hónapja és 27 napja

Aztamindenit. meglepett smiley

válasz erre