Megvan a hiba ami miatt nem lehet Lenovo ultrabookokra Linuxot telepíteni

2016. szeptember 23.
2.2681
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
Pár napja gyűrűzik, hogy egyes Lenovo ultrabookokra nem lehet semmilyen Linux disztribúciót telepíteni: a dolog pikantériája, hogy amíg a Linux felhasználók döbbenten álltak az eset előtt, addig a Lenovo és a Microsoft egymásra mutogattak.

Végül persze kiderült, hogy szinte senki nem okolható, az egyedi fejlesztésű SSD Raid mód, pontosabban a driver "hibás" kivitelezése okozta a bajt.

Az alany egy Lenovo Yoga 900 ISK 2 ultrabook volt, amire akárhogy próbálkoztak, nem sikerült Linuxot telepíteni. A Lenovo részéről érkezett egy információ, miszerint a Microsoft kérésére tiltották ezt a lehetőséget, nem szerettek volna látni Linux on Signature Edition PC-t. Ezek után megszólalt a Microsoft és közölték, hogy ez nem igaz.

A hiba oka egy a Lenovo által egyedileg fejlesztett SSD Raid mód zártsága, amely kódolva van az illesztőprogramban, amivel tiltás alá kerülnek egyéb operációs rendszerek, jelen esetünkben Linux disztribúciók telepítése. Ebből következik, hogy ez nem a Microsoft hibája, hiszen a driver-t nem ők írják, nem Microsoft termék.

Annak ellenére, hogy a Lenovo egy kiváló gyártó, ráadásul piacvezető PC eladások tekintetében, nem ez az első eset, amikor pengeélen táncolnak a felhasználók bizalmát illetően. Elég csak a tavaly vagy épp a 2 évvel ezelőtti kéretlen bloatware-ekre és a BIOS szinten kódolt problémákra gondolnunk.
3 hozzászólás

Porthos

8 éve, 2 hónapja és 19 napja

És most akkor ezt a hibát orvosolják, vagy mindenki aki megvette, kénytelen a Wint használni? meglepett smiley

válasz erre

VDemon

8 éve, 2 hónapja és 19 napja

Ez aljas dolog. És rohadt átlátszó.

válasz erre

Harder

8 éve, 2 hónapja és 20 napja

De mocskos húzás ez a Lenovotól. wtf smiley

válasz erre