Hiába az újabb és újabb vizsgálatok, egy fekete lyuk folyamatosan kicsúszik a tudósok kezei közül

2021. január 04.
40.2711
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Egészen elképesztő ezt leírni, de egy óriási fekete lyuk folyamatosan kicsúszik a tudósok kezei közül, ezáltal pedig képtelenek azt észlelni - alapvetően úgy gondolják, hogy a szupermasszív fekete lyukak a legtöbb, ha nem az összes galaxis szívében ott rejtőzik.
 

Az Abell 2261 klaszter középpontjában álló nagy galaxisnak, amely körülbelül 2,7 milliárd fényévnyire fekszik a Földtől, egy hatalmas központi fekete lyuknak kell lennie a középpontjából, amelynek körülbelül 3-100 milliárdnyi Naptömeget nyom a csillagászok becslése szerint - csakhogy nem tudják észlelni.

Most egy új tanulmány végzett minden eddiginél mélyebb röntgensugárzást végzett a galaxisban, mégpedig a 2018-as Chandra-megfigyelések felhasználásával. Ez az új erőfeszítés nemcsak a galaxis központjában keresett, hanem itt már a tudósok mérlegelték annak lehetőségét is, hogy a fekete lyuk a galaxis széle felé csapódott egy galaktikus egyesülése nyomán.

Az új tanulmányban a Michigani Egyetemi csoport megállapította, hogy a forró gáz legsűrűbb koncentrációja nem a galaxis központi régióiban található, de a Chandra-adatok nem tártak fel jelentős röntgenforrásokat sem a galaktikus magban, sem a távolabbi csillagcsomókban - magyarán a hiányzó szupermasszív fekete lyuk rejtélye továbbra is fennáll, és ennyi vizsgálat után sincs lövése a csapatnak arról, hogy hol rejtőzhet.
2 hozzászólás

Kisfaludy82

3 hónapja, 2 hete és 5 napja

Szép nagy becslés.

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 2 hete és 5 napja

Egyre többet rakoncátlonkadnak ezek a fekete lyukak.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink