Hétfőtől már hitelben élünk a Földön, mert elhasználtuk az éves erőforrásainkat

2019. július 24.
3.9091
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A várakozásoknak megfelelően idén minden eddiginél előbb érkezik a Túlfogyasztás Világnapja, mely a Global Footprint Network számításai szerint július 29-re esik, vagyis hétfőig elhasználjuk az összes erőforrást, amit a Föld képes lenne még reprodukálni az emberiségnek.

Hétfőtől tehát gyakorlatilag hitelből élünk, ami a bolygónk és a fenntarthatóság szempontjából rendkívül ijesztő, hiszen a Bloomberg beszámolója szerint rohamtempóban közelít felénk az a nap, amikor a Föld erőforrásai egyszerűen kimerülnek, és teljesen összeomlik az ökoszisztéma.

A kérdéses dátum természetesen csak a globális átlagot jelenti, ezáltal kizárólag az Európai Unió tagországai már május 10-e óta hitelből élnek, míg Magyarországon június 14-én értük el a túlfogyasztás határát.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már most több mint két Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy az emberiség igényei hosszabb távon is kielégíthetők legyenek, hiszen bolygónk nem végtelen hitelező, amint kimerülnek a tartalékok, beláthatatlan következményekkel számolhatunk.
3 hozzászólás

Harder

5 éve, 1 hónapja és 22 napja

Jól toljuk, az emberiségnek különösen nagy érzéke van a saját maga szivatásához.

válasz erre

Fikarc

5 éve, 1 hónapja és 23 napja

Jól toljuk, ****a!

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 1 hónapja és 23 napja

Érdekes adalék lett volna, hogy tavaly mikor. Szerintem egyre gyakrabban.

válasz erre