Hatalmas folt a Nap felszinén

2013. augusztus 18.
3941
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A NASA és az ESA által működtetett napteleszkóp hatalmas lyukat fedezett fel a Nap légkörében.
Advertisement

Az óriási sötét folt csaknem a központi csillagunk negyedére kiterjed.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közös napkutató szondája, a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) a Nap északi pólusát övező térségben 2013. július 13?18. között figyelte meg először a jelenséget, amit az űreszköz műszerei videón is megörökítettek. Az úgynevezett koronális lyukak olyan területek a Nap légkörében, amelyek kevesebb anyagot tartalmaznak, és alacsonyabb hőmérsékletűek az átlagosnál, ezért a felvételeken sötétebbnek látszanak.

A koronális lyukak alaposan módosítják az "űridőjárást", hiszen a sajátos tulajdonságaik miatt innen nagyobb mennyiségben és nagyobb sebességgel áramlik ki az anyag a Napból a környező űrbe. Az innen származó részecskék háromszor gyorsabbak, mint az átlagos napszél. A koronalyukakból kiinduló mágneses erővonalak a szokásos hurok helyett ostorszerűen csapnak ki a bolygóközi térbe.

A koronalyukak megjelenése egyáltalán nem számít rendkívüli jelenségnek. Ezek gyakorisága a napciklussal együtt változik, és a kutatók szerint azért éppen most jelent meg ez a hatalmas koronarés, mert a Nap 11 éves aktivitási ciklusának éppen most van a maximuma.

NASA

A szerző megjegyzése:

Egyenlőre még nincs több információnk arról, hogy mi lehet és, hogy mi okozhatja ezt a sötétebb árnyalatot. Lehet, hogy egy hatalmas Napfolt? Egy hatalmas protuberancia felszínre való töréséből fakadna? Amikor protuberancia van a Nap felszínén, akkor ahol átívelnek, ott egy árnyalattal sötétebb lesz a felszín, mert pár ezer fokkal hűvösebb. Előfordulhat, hogy egy hatalmas kitörés van készülőben. Mindenki eljátszhat a saját gondolataival, hogy vajon mi lehet az, mi okozza és mi lesz belőle?

Sajnos több magyar weblap is hibásan fogalmazta meg a cikk mivoltját, mivel "lyuknak" nevezték a sötétebb részt. Persze ez hatalmas baromság, mert nyilván Napfoltról van szó, vagy esetleg egy olyan új eseményről amivel még nem találkoztunk és csak most volt lehetőségünk először szemügyre venni. Későbbiekben érkeznek friss képek a NASA honlapjára, amit természetesen rögtön publikálni fogunk. Megvárjuk a tisztább nagyobb felbontású képeket.
Advertisement
nincs még hozzászólás

Advertisement

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink