Hamarosan még tisztább fotók születhetnek a fekete lyukakról egy új módszernek köszönhetően

2019. május 10.
2.7241
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Óriási mérföldkő volt pár hete, amikor megvillantották az első valódi fotót egy fekete lyukról, azonban most azon ügyködnek a csillagászok, hogy még tisztább és még élesebb képet lőjenek a jelenségről.

Ezt úgy érnék el, hogy két-három műholdat Föld körüli pályára állítanának. Hogy ez miért segítene? Mert alapjáraton az előző fotót is úgy tudták rögzíteni, hogy a Föld különböző pontjain lévő űrteleszkópokat hálózatba kötötték, és minél több van összekötve, minél nagyobb távolságokra, annál tisztább a kép.

Ha a teleszkópok közötti távolság megnőne, azaz lenne a Föld körül is műhold, amit használatba vehetünk, akkor még magasabb felbontású fotó születhet a fekete lyukakról, ráadásképp Freek Roelofs, a szóban forgó projekt vezetője kifejtette, hogy kifejezetten előnyös is, ha műholdakat használnak szimpla földi teleszkópok helyett.

Az űrben magasabb rádiófrekvenciával működhetnek a műholdak, míg a földi teleszkópok frekvenciáit megszűri az atmoszféra, az űrben ráadásul jóval nagyobb távolságokra lehetnek egymástól a műholdak, mint itt a Földön a távcsövek. Ha számszerűsíteni kéne, Roelofs úgy fogalmazott, hogy akár ötször nagyobb felbontású fotó is születhet a fekete lyukakról, mint amit nemrégiben láttunk.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

A Föld görbülete miatt is nehezebb gondolom innen csinálni ilyen fotókat. Már csak arra leszek kíváncsi, ha a Hubble utódjával annyit szenvednek, amennyit, ezt hogy hozzák össze...

válasz erre

CharlieFirpo

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

De kíváncsi leszek rájuk. Már eddig is csoás fotók érkeztek.

válasz erre

Levi87

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Ez jól hangzik. Várom az eredményt.

válasz erre

login_password

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Kíváncsian várom.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink