Hamarosan elérhetővé válik a kis Linuxos szörny, a Pinebook

2016. november 28.
4.2781
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
Ha valaki egy piszkosan olcsó, rendkívül alacsony energia igényű, Linux alapú laptopot keres mondjuk karácsonyra, akkor jó hírt jelenthet számára, hogy hamarosan elérhetővé válik a Pinebook.

A Pinebook megálmodója a Pine64, amely cég megalkotta a Pine A64-et, ami egy single-board lapka és mindössze 15 dollárért került értékesítésre. A számítógép ARM architektúrára épül és kétféle modell közül lehet választani. Az egyik egy 11,6 colos eszköz 89 dollárért, míg a másik egy nagyobb, 14 colos kijelzővel szerelt 99 dollárért. Hardveresen a szükséges minimummal rendelkezik mindkét notebook.

Egy ARM Cortex A53-as SoC felel a számítási teljesítményért, amit 2GB-nyi LPDDR3-as memóriával támogatnak. A háttértár 16GB-os eMMC modul, míg az üzemidőért egy 10 ezer mAh-s akkumulátor felel. Portokból sem kapunk sokat, de a létfontosságúak, mint a memóriakártya olvasó, a 2db USB 2.0, a jack csatlakozó és egy mini HDMI kimenet helyett kapott benne.

Az biztos, hogy csak Linux-szal lesz elérhető a Pinebook, de hogy melyik disztribútorral az még kérdéses, azonban kis segítséget nyújthat a kompatibilitási lista: Chromium OS, Remix OS, Android, Ubuntu. Elérhetősége egyelőre nincs fix dátumhoz kötve, de fel lehet iratkozni az értesítési listára.
3 hozzászólás

Porthos

7 éve, 11 hónapja és 17 napja

Méretben nem semmi kis kütyü! mosolygó smiley Linuxszal ráadásul még ez a hardver is jó lehet..

válasz erre

TEchie

7 éve, 11 hónapja és 17 napja

Gyakorlatilag mobiltelefonos az alap! meglepett smiley Érdekesen hangzik mindenesetre...

válasz erre

VDemon

7 éve, 11 hónapja és 17 napja

Na én erre fel is iratkoztam gyorsan! Egy 14 colost mindenképp felmarok! mosolygó smiley

válasz erre