Hamarosan bebizonyosodhat, hogy tényleg létezik-e a Planet Nine nevű bolygó

2020. november 02.
20.3091
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az elképesztő távolságban lévő Planet Nine néven futó bolygó régóta mozgatja a csillagászok fantáziáját, hiszen több szempontból is egy különleges égitestről beszélünk - példának okáért azt sem tudják, hogy létezik-e egyáltalán.

Ha létezik, akkor a gyenge fénye okoz majd kihívást a megtalálásában, úgyhogy nehéz dió lesz felfedezni az égitestet. Ennek ellenére a Yale Egyetem csillagászai bemutattak egy módszert, amely eredményeket hozhat. A Planet Nine-ra utaló bizonyítékok a Kuiper-öv tárgyainak keringési mintáin alapulnak. Az elmélet szerint valami, amelynek tömege 5-10-szerese a Föld tömegének, jelen van a környéken. A mélyebb elemzések és a potenciális újabb üstökösök felfedezése kétségtelenül módosíthatják a Planet 9 esetét, de ahhoz, hogy valóban eldöntsük a kérdést, valóban látnunk kell valamit a sötétségben.

A bolygó létezésére utaló számítások azt sugallják, hogy pályája 14?27-szer olyan messze van a Naptól, mint a Neptunusz, ez az űrrész pedig szinte teljesen fel nem fedezettnek tekinthető. Jelenleg a kutatók olyan halvány tárgyakat keresnek, amelyek nagyon lassan mozognak az ég ezen részén.

Képeket gyűjtenek a Tranzit Exoplanet Survey Satellite-ről (TESS), és a lehetséges pályák mentén igazítják őket, az ég egyik foltjáról a másikra tolódva. A TESS rögzíti az ég által gyakran vizsgált részeket, lehetővé téve a kutatók számára, hogy több száz képet kombináljanak, amelyeket egymásra raknak, és így a kivételesen halvány tárgyak kirajzolódhatnak.
3 hozzászólás

Ronalddo

3 éve, 9 hónapja és 3 napja

Na erre nagyon kíváncsi leszek.

válasz erre

Levi87

3 éve, 9 hónapja és 4 napja

UFO-k lesznek azok, én tudom.

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 9 hónapja és 4 napja

Hát erre bizony nagyon kíváncsi leszek! Régi rejtély!

válasz erre