Hamarosan az első valódi videófelvétel is megszülethet egy fekete lyukról

2019. április 20.
3.3611
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Óriási szenzáció volt a múlt héten az első valódi fotó bemutatása egy fekete lyukról, azonban most úgy fest, hogy még inkább emelni tudnak a téten, ugyanis akár könnyen meglehet, hogy hamarosan még videófelvételt is látni fogunk a jelenségről.

Az Amerikai Fizikai Társaság áprilisi ülésén beszéltek erről a projekt vezetői. Mivel az Eseményhorizont Távcső nem egy, hanem több, a világ számos pontján elhelyezkedő teleszkóp összessége, így ha több készülék is csatlakozik a "hálózathoz", akkor jó eséllyel mozgás közben is rögzíthetik a fekete lyukat.

A már lencsevégre kapott jelenség mellett a galaxisunk központjában lévő Sagittarius A fekete lyukkal is szemeznek a tudósok, melyről szintén tervben van egy fotó publikálása, ellenben a videóra vétel itt már egy fokkal körülményesebb lenne, mint az M87 fekete lyuknál, merthogy a Sagittarius A ezredannyira masszív, mint az M87-es, ami azt jelenti, hogy 1000-szer gyorsabban változna a fekete lyuk állapota, akár óránként, sőt percenként is.

Ennek ellenére az M87-es esetében bekövetkező állapotváltozások egy napig is eltarthatnak, így ha mondjuk egy héten keresztül, minden nap lőnek egy képet, akkor máris látni fogjuk a változást egymás mellé rakva őket.
4 hozzászólás

Direktor

1 éve, 3 hónapja és 26 napja

Szauron szeme.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

1 éve, 3 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

Kisfaludy82

1 éve, 3 hónapja és 27 napja

Erre mondjuk nagyon kíváncsi leszek, megnézném.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 3 hónapja és 27 napja

Ez elég jól hangzik azért.

válasz erre