Hackerek 2 milliárd rubelt loptak a központi orosz bankból

2016. december 04.
4.2361
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
A Bank of Russia Oroszország legnagyobb bankja, amelytől egy friss kibertámadás során mintegy 2 milliárd rubelt, 9,2 milliárd forintnak megfelelő összeget tulajdonítottak el - ezt a bank is megerősítette.

A közlemény szerint mintegy 5 milliárd rubelt sikerült lopni, azonban a pénz egy részét sikerült megmenteniük, így a kár "csak" 2 milliárd. A támadást súlyosbítja, hogy nem csak a központi bank ellen történt támadás, hanem több kisebb illetve magánkézben lévő bankot is atrocitás ért, de ezen próbálkozások sikerességéről egyelőre nincs információ.

Természetesen a nyomozás jelen pillanatban is folyik, de túl sok adat nincs a tettesekről, ellenben nem ez az első eset, amikor ez, a bankokra specializálódott, hackerekből álló csoportnak nagy összegű támadást sikerült végrehajtaniuk. Az elmúlt években világszerte több, nagyobb pénzintézményből összesen mintegy 101 millió dollárt loptak el.

A támadásuk lényege a SWIFT, a bankok közti tranzakciók végrehajtására szolgáló kommunikációs csatorna megbénítására alapul. AZ utolsó ismert eset szintén Oroszországban történt, amikor mintegy 951 millió dollárt próbáltak meg eltulajdonítani, ám akkor nem jártak sikerrel.
3 hozzászólás

Tommy

7 éve, 11 hónapja és 11 napja

Nagyon durva ez az újfajta bűnözés. Nincs már robbantgatás, nincs páncélautó feltörés, pár gép kell meg net és ügyes srácok. meglepett smiley

válasz erre

TEchie

7 éve, 11 hónapja és 11 napja

Az szép kis zsákmány! meglepett smiley

válasz erre

Harder

7 éve, 11 hónapja és 12 napja

Ha a pénz egy része megúszta, hogy sikerült a többit benyúlni? meglepett smiley

válasz erre