Gyerekek és az Internet

2013. október 06.
6471
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A téma, amit kaptam nem könnyű.
Advertisement

Sőt! Egy cikkben szinte lehetetlen is besűríteni, de megpróbálom a lényegét megragadni, a saját szemszögemből, ahogy a kis kamasz fiamat látom.

Manapság szülőnek lenni nem könnyű.. Egyik félnek sem. Apának, mert állandó a hajtás, hogy a családnak mindene meglehessen. Anyának sem , ha ?csak? a családdal kell foglalkoznia, mint háztartásbeli, akkor meg pláne, ha ő is munkahelyen dolgozik.

Itt jönnek a képbe a gyerkőcök, mert rájuk is időt kell szakítani. De mikor? És hogyan? Este, meló után, amikor ott a sok mosatlan, vasalni való, persze hogy az ember lánya - fia, inkább ?átpasszolja? a csemetét a TV -nek, vagy ha már nagyobbacska a számítógépnek..

Ezzel el is jutottunk a témánk lényegéhez : A Gyerek és az Internet.

Utána nézve a témának, szinte mindenhol a lényeg van csak hangoztatva :  Ne add meg a személyes adataidat, ne rakj ki magadról olyan képet amit a családi fotó albumba sem látnál szívesen, s a legfontosabb, ne nézz pornót, hiszen Te még kicsi vagy.

De mivel a mi kicsi okos gyerekünk soha nem tenne ilyet, mert Ő csak játszik, eszünkbe sem jut, mennyi gondot okoz majd Nekünk ez a láthatatlan dadus.

Most őszintén, ha végig nézünk a gyermekeink generációján, nem sok jót sejtet a jövő.. Mivel a láthatatlan dadusok csendben, megbújnak a kis szobák színesen villogó monitorjaiban, és elhitetik az okos kis buksikkal, hogy ?Nekem bármit elmondhatsz, hiszen Apa sem ér rá, Anya, már megint nem figyelt oda rád. Gyere, majd én figyelek rád, sőt barátokat is szerzek Neked, hiszen sokan vagytok, akik magányosak. ? A kicsi, meg megy, és élvezi, hogy otthagyhatja a családot, lehet nagyfiú, kemény, vagy épp a legszebb csaj, akiért megvesznek a fiúk.. Nincs felelősség, nincs lecke, saját szabályok vannak, amikbe felnőtt nem szólhat bele, hiszen nem is értik.

A bajok akkor kezdődnek, ha vissza kell lépni a Valódi életbe. Akkor jön az ok nélküli agresszió, a düh, amit mi szülők nem is értünk eleinte, hiszen, csak vacsorázni hívtuk?! Ha egy kicsit is oda tudunk figyelni, már érezhetjük, a Dadus az, akinek a körmére kell néznünk. Mert vannak nagyon jó logikai képességeket fejlesztő játékok, vannak, amikben csapatban kell játszani, de vannak, amiknek a rombolás, a káosz a lényege. Ezek vonzóbbak lehetnek, mert nem kell agyalni, nem kell jófiúnak lenni, minek, az voltál egész nap a suliban.

De biztos, hogy csak ennyi?  Nem bánt valami, ott legbelül? De nincs kivel, nincs miért megbeszélni.

Ha a gyerkőc ezt elhiszi, mert ezt éreztetjük, vele akkor elkezd maga köré falakat emelni, és csak egy kis idegen lesz, aki haza jár enni, aludni, és éli az életét Nélkülünk. Hogy ezt elkerüljük, igen is figyelnünk kell rájuk! Mert a szülők mi vagyunk, mi előzhetjük meg a bajt! A megoldás egyszerű : Beszélj, és hallgass. Mond el mennyire fontos az Ő napja, mennyire fontos az Ő problémája. Ha ez megvan, ülj le mellé és hallgasd meg.

Nálunk ez a megoldás segített, hogy a fiam, aki falakat emelt maga köré, és csak a pusztítást találta vonzónak, ma már videókat készít, jeleskedik az informatikai ismeretekben. A Dadus, aki majdnem ellenség lett új és színes világot mutat, amiben sikeres lehet, mint valódi ember.
nincs még hozzászólás