GSmart Mika M3 Okostelefon Teszt

2015. január 26.
5971
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A GSmart Mika M3-ra névre keresztelt Gigabyte telefont teszteltük, a Gsmart Magyarország jóvoltából.

Külső:
Kívülről egy Sony Z szériás telefonhoz hasonlítható a szögletesebb sarkok miatt.

A formája ellenére a telefon jól illeszkedik a kézbe, kényelmes a fogása. Habár az előlap több mint kétharmadát a kijelző foglalja el, a hatást rontja, hogy az alsó, és felső káva kissé nagyra sikerült. Az 5"-es 720 x 1280-as kijelző felett egy szép fém rácsú hangszóró található, illetve a telefon egyik fő erénye, a 8 megapixeles előlapi kamera, és az értesítő led. Az előlapján lévő érintőgombok világítása nekem hiányzik sötétben, de a három gombot nehéz eltéveszteni.
[agadsense]

A hátulja ujjlenyomatokat gyűjtő műanyagból készült. A 13 megapixeles kamera és alatta a LED-es fény helyezkedik el. Középen a GSmart logo, alulra pedig a sajnos gyengére sikeredett hangszóró található, ami az alacsony dinamika tartomány mellett már kisebb hangerőnél is hajlamos a recsegésre. A kihangosított telefonbeszélgetések során is sűrűn tapasztaltam, hogy a hangszóró recsegett, ropogott, torzított.

Az oldalán található a jól megszokott három gomb(bekapcsoló, hangerő szabályzó) alattuk pedig egy dedikált egyállású fényképező gomb. A telefon tetején az usb és a jack csatlakozó foglal helyet.

Szoftver:
A 4.4.2-es verziójú Android felülete maradt olyan, amilyennek a Google megálmodta. Néhány extra applikációt azért kapunk hozzá, ilyen például a zseblámpa, a fájlkezelő és a szerkesztésre is alkalmas Kingsoft Office dokumentumkezelő. Akad még itt egy CleanMaster Security program is. Hiába, hogy "stock" Android fut a készüléken és a többi Gsmart telefonon is vannak vele problémák. A Mika M3-at kicsit több ideig volt szerencsém használni mint a többit, és igen, dühítő gondok jelentkeztek. Ennyi pénzért az ember azért elvárja azt, hogy a telefonálás és az üzenet írás zökkenőmentes legyen. A Mika M3 kijelzője nem nagyon érzékelte az ujjamat több alkalommal is. A telefon sokszor lefagyott és csak nézett bambán. Azt nem merem kijelenteni, hogy egy hardver gond, inkább az Android számlájára írnám.
Hardver:
A hardvert átemelték az elődből, azaz maradt a MediaTek MT6582 chipset, benne a négymagos, 1,3 GHz-es Cortex-A7 processzorral. Ennek megfelelően a grafikus gyorsító most is a Mali-400MP2 és az 1 GB RAM-ot is meghagyták. Ez a konfiguráció igencsak bejáratott, csodát nem szabad várnunk tőle, de alapvetően a mindennapi használatban elegendő lehet.

Kamera:
A telefon fényképezője egy átlagos érzékelőt kapott, amivel megfelelő fényviszonyok mellett jó képeket lehet csinálni, viszont, ha nem napfényben szeretnénk fotózni, akkor nagyon zajos lehet a kép és a színek sem mindig élethűek. A makró fotók viszont meglepően jók:
[gallery columns="5" link="file" ids="16441,16442,16443,16444,16445"]
Szép, szögletes külső, egy átlagos kijelző, és  viszonylag alacsony árcímke (57.000 Ft) jellemzi ezt a telefont.  A GSmart telefonok közül kiemelkedő a Mika M3, ugyanis hozza a tőle várhatót, és megbízhatóan teljesíti a felhasználó parancsait. A garancia a többi GSmart telefonhoz hasonlóan két év, ami ugyancsak egy pozitív dolog a készülékben. Azoknak ajánljuk, akik hisznek az olcsó, de szerethető okostelefonban.
Adatkommunikáció, akkumulátor:
A már megszokott dual sim itt is jelen van. Továbbra is dual standby megoldásról beszélhetünk, azaz a kártyák egyszerre vannak hálózaton, de ha az egyiken beszélgetünk, akkor a másik addig nem elérhető. Két dolgot viszont fontos megemlíteni. A kártyafoglalatok közül az egyik immár microSIM kivitelű, de ennél biztosan hasznosabb, hogy mindkét SIM képes 3G-re, azaz kvázi mindegy, hogy melyik kártyánkat melyik foglalatba tesszük, a teljes sebességű mobilnet mindkettőn működik. Ez maximum 21 Mbit-es letöltési sebességet jelent, ezen felül b/g/n szabványú WiFi, 4.0-s Bluetooth is rendelkezésre áll, a vezetékes megoldásra a microUSB használható. Utóbbi OTG kompatibilis, így pendrive is könnyen csatlakoztatható hozzá. A belső memória majdnem 6 GB, ezt microSD-vel is bővíthetjük, a művelethez ki kell kapcsolni a telefont, mivel az akkumulátor útban van. A GPS-vevő ugyancsak kötelező elem, ezzel sem volt problémám, kellően gyorsan talál pozíciót, jól lehet használni.
Az 1900 mAh-s akkumulátor elképesztően gyenge egy ekkora telefonba. Nem is tudom mit gondoltak a mérnökök, amikor hátradőltek és azt mondták, "jó lesz ez". Nem lehet egy ilyen kicsi akkumulátort rakni egy 5"-es telefonba. Ennek köszönhetően az üzemidő nagyon gyér. Alig bír ki egy napot, sőt. Ha egész nap telefonálok rajta és az ember üzleti ügyeket is intéz, akkor délutánra már csipog a telefon, hogy energiát ehessen. A Mika M2-be érdekes módon ennél nagyobb akkumulátort raktak. Az 59 990 Ft-os árba azért belefért volna.
nincs még hozzászólás