GPS hackerek térítettek el egy luxusjachtot

2013. július 31.
8121
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Internetes adatokkal, e-mailekkel, jelszavakkal már folyamatosan "foglalkoznak" hackerek, most azonban az is kiderült, hogy a GPS jeleket is meg lehet bolondítani.


Amerikai kutatóknak sikerült elérnük, hogy az eddig betonbiztosnak és megbolygathatatlannak hitt GPS jeleket megberhelve az eredeti útirányához képest több száz méterrel eltérítsenek egy jachtot úgy, hogy ebből a legénység semmit ne vegyen észre.

Az idén júniusban végzett kísérletet Olaszország partjainál hajtották végre, egy olyan területen, amely GPS lefedettség szempontjából a világ egyik legfejlettebb környékének számít.

A Texasi Egyetem csapata éveken át dolgozott azon a módszeren, amellyel most igazolták, hogy a GPS rendszer is sebezhető.



A GPS (Global Positioning System, Globális Helymeghatározó Rendszer) működési elve hihetetlenül egyszerű. A telefonokban és céleszközökben használt kütyük a Föld körül, 20 ezer kilométeres magasságban keringő műholdak helyzetéből számolják ki a felhasználó pontos helyzetét. Gyakorlatilag a háromszögelés fejlett formájáról van szó, fogunk három műholdat, megmérjük saját távolságunkat mindháromtól, és máris méterre pontosan megvan, hol állunk éppen (igaz, a jelenlegi rendszer pontos működéséhez nem három, hanem négy műhold szükséges).

Az eltérítéshez a rendszer egyik extra tulajdonságát használták ki a kutatók. A helymeghatározó eszközök ugyanis a négy műhold mellett továbbiaktól is képesek jeleket fogadni, hogy még jobban pontosíthassák az aktuális helyzetet. Egy jól belátható helyen, például nyílt tengeren egy eszköz akár tíz műholdat is "láthat" egyszerre.

Ha az "extra" műholdak jelei közül egy a többitől eltérő helyzetet jelez, a rendszer ezt még hibának fogja fel, és nem veszi figyelembe. Ha azonban a GPS-vevő egy új, erősebb jelet érez, úgy véli, egy közelebbi, ezáltal pontosabb mérést biztosító műholdat talált, és az irányt az innen küldött jelek alapján korrigálja. A kutatók épp ezért úgy manipulálták a helyzetet, hogy az alap műholdak jeleinél erősebb jelszintű "ál-műholdas" adást sugároztak a hajó irányába, amelyekre a jacht GPS-vevője egy idő után ráharapott. Ezután a tudósok megelégedve látták, hogy a pályakorrekcióért kiabáló eszköz hatására a hajó fordulni kezdett, miközben a GPS szerint továbbra is egyenesen haladt.

A kísérlet leginkább azt próbálta megvilágítani, hogy még a legbiztonságosabbnak tűnő technológiákon is nyitható olyan kiskapu, amelyet akár rosszindulatú kísérletezők, tech-bűnözők is kihasználhatnak. A hajó kapitányát valósággal sokkolta az eredmény, hiszen hosszú évek óta már teljesen a GPS rendszerre bízta magát, elmondása szerint biztonsági okokból "ideje néha újból elővenni a szextánst".

nincs még hozzászólás