Google+ Közösségek: Mitől leszel spammer a rendszer számára?

2014. szeptember 14.
3711
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
Sokszor probléma, hogy az emberek nem tudták, de mégis szemetelnek Google+ közösségeken keresztül.

Ez alapvetően azért van, mert nincs rendes kommunikáció. Tegnap John Skeats egy bejegyzésben leírta az okokat. Mikor pakol a Google+ rendszer ránk vagy bejegyzésünkre egy bélyeget, hogy "Szemét jellegű bejegyzés"?

Valahol logikus, hogy nem igazán van leírva sehol, hogy mikor minősíti a Google+ rendszere adott bejegyzéseket spamnek. Ha publikus lenne minden paraméter, akkor a valós spammerek ahhoz igazodnának és folyamatosan a limitek alá mennének egy hajszállal. Ezen kívül persze probléma, hogy egy közösségben miért tűnnek el bejegyzések. Van amikor moderátor törli, mert az nem oda illő tartalom. Ez szerintem azért a ritkábbik és sokkal inkább a rendszer által kerülnek elrejtésre.

John Skeats bejegyzését átolvasva megírom a magyaroknak szánt verziót, tapasztalataim és az ő bejegyzése alapján.

Egy időben több Google+ közösségbe is megosztod a tartalmatElőször is térjünk kicsit ki arra, hogy ez miért baj? Tételezzük fel, hogy összesen van tíz közösség. Ha ebből mondjuk én ötnek tagja vagyok és te mind az ötbe berakod, akkor az nálam ötszor fog megjelenni, ami még rosszabb, ha be van kapcsolva, hogy minden bejegyzésről értesítést kapjak, akkor pedig öt értesítést fogok kapni ugyan arról, ami igencsak zavaró tud lenni. Nem beszélve arról, hogy amennyiben a közösség publikus, akkor a követőid is ennyiszer fogják látni az adott bejegyzést.

Ha ugyan az a bejegyzés (link vagy kép elsősorban) nagyon rövid idő alatt több közösségbe is meg lett osztva vagy oda tovább lett osztva, akkor a rendszer automatikusan "Szemétnek" jelöli. Ha több közösségbe szándékozod osztani a tartalmadat, akkor érdemes két órás intervallumokban megosztani, így csökkentve az esélyét, hogy szemétté nyilvénítsa a rendszer és nem utolsó sorban nagyobb átkattintás is érhető így el.

A megosztásod csak linket vagy linkeket tartalmazHa egy megosztás egy link vagy akár több link és nem írsz hozzá lényegében semmit, akkor a rendszernek ez gyanús. Ha megosztasz egy linket, akkor mindenképpen ajánatos legalább 15-20 szóban leírni, hogy mi is ez. Ha kiderül belőle, hogy miért gondoltad úgy, hogy megosztod adott közösségbe, miért érdekes az adott link, akkor eleve magasabb lesz a kikattintási arány, az emberek szívesebben olvassák el és még a rendszer is kisebb eséllyel fogja elrejteni automatikusan.

A bejegyzés nagyon hasonló egy már törölt bejegyzéshezAmennyiben egy bejegyzés hasonlít egy olyanra, amit már egyszer moderátorok töröltek valamilyen okból (például az adott közösség szabályaival ellentétes), akkor a rendszer megjelölheti szemétnek. Figyelj oda, hogy minden közösség eltér valamilyen szempontból egymástól. Nem célszerű ugyan úgy megosztani adott tartalmat. Ha egy közösség receptekkel foglalkozik és van egy zöldséges-ragu recepted, akkor keresd meg az adott közösség adott témáját és abba írd, ha ezt meg akarod osztani egy zöldség-specifikus közösségbe is, akkor ott eleve más lesz a kategóriája és már nem a ragu lesz a lényeg, hanem a mellette lévő zöldségek. Előbbinél az a hasznos, ha például kiírod, hogy milyen a kaja, utóbbinál pedig inkább az, hogy milyen zöldségek vannak benne és a kaja hány százalékát teszi ki a zöldség. Amennyiben csak 5%-át, akkor lehet nem is célszerű oda megosztani. Ez azért fontos, mert ha az utóbbi közösségben rendre szemetelőnek jelentenek, akkor az a többi közösségben való engedélyedre is kihat.

A linkelt oldalra mutató megosztás már jelentve lettAhogy fentebb írtam, a közösségek kihatnak egymásra is, ahogyan a nem közösségi bejegyzések is. Ha van egy blogod és megosztod mindenhol a linkjét és mondjuk tízből négy helyen szemétnek minősítik, akkor a rendszer nem csak azt a linket, de a későbbiekben a többi, a blogodra mutató link megosztását is szemétnek jelölheti.

A rendszer szerint te már szemetelő vagyHa több bejegyzésed is, akár a profilod is Szemetelőnek lett jelentve, akkor az egész profilod kap egy jelzést a rendszerben, aminek következménye, hogy teljesen mindegy, hogy mit osztasz meg, már negatív pontszámmal indulsz és nagyobb esélye van a bejegyzésed automatikus elrejtésének.

Mi történik, ha egy bejegyzést a rendszer megjelöl

Első körben a bejegyzés eltűnik és nem látható csak a moderátorok és tulajdonosok számára. Ők döntenek arról, hogy átengedik-e vagy sem. Napi szinten akár száznál is több lehet ilyen bejegyzésekből. A moderátorok sem fognak kikattintani egyértelműen egy linkre, amire a rendszer azt mondta, hogy szemét, miért is tennék, hiszen elvileg szemét. Amennyiben a mellette lévő szövegből, a linkhez tartozó "meta-leírás" és képből az derül ki, hogy ez nem szemét, akkor átengedik. Ezek után vagy törli, de akkor véglegesen, vagy engedélyezi és ekkor kerül megjelenítésre a bejegyzés. Csak az elfogadás pillanatától fogják csak látni a közösség tagjai a bejegyzést.

Miként kerülhet ide? Több eset is lehet. Első körben ugye a rendszer jelezheti, hogy ez szemét. Másodsoron egy moderátor mármikor mondjatja, hogy törli a bejegyzést. A harmadik eset, hogy több közösségi tagot is zavar és ők ezt jelzik is egy "Report" gomb megnyomásával. Az utóbbi eset elég súlyos, mert az nem csak a közösségre, de a profilodra is kihat, illetve erősen beleszól a későbbiekben az automatikus rendszer későbbi döntésébe.
nincs még hozzászólás

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink