Gigantikus vihart figyeltek meg a Neptunuszon

2017. augusztus 08.
3.5721
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Hihetetlen megfigyelést sikerült rögzítenie és lejegyeznie a napokban Ned Molternek, a Kaliforniai Egyetem elsőéves csillagászhallgatójának, aki egyedülálló módon egy korábban soha nem látott méretű, gigantikus vihart figyelt meg a Neptunuszon.

A fiatal csillagász szerint a vihar kiterjedése 9 ezer kilométer hosszú volt - vagyis elfoglalta a gázóriás egyharmadát -, érdekesség pedig, hogy Ned teljesen véletlenül, egy tesztmegfigyelés során bukkant rá a különleges jelenségre, miután ösztöndíjas hallgatóként hat teljes hetet tölthetett el a W.M Keck Obszervatóriumban.

A hallgató egyébiránt fontos feladatot kapott, a hajnalban és az alkonyatkor végzett megfigyelések hatékonyabbá tételére kellett kidolgoznia valamilyen módszert, miközben ő maga is végezhetett kutatásokat az űrben, a Neptunusz viharának felfedezésére pedig rögtön az első ilyen alkalommal került sor.

Gigantikus vihart figyeltek meg a Neptunuszon - 2. kép

A kutatók számára egyébiránt rengeteg kérdést vetett fel a Neptunusz óriási, több szélességi körön átívelő vihara, amelyet egy erős örvény horgonyzott le egy helyben, de egyelőre nem tudják, hogy miként tudott egy viharrendszer földi mértékkel órákon át egyben maradni.
2 hozzászólás

technomancer

7 éve, 2 hónapja és 16 napja

Kilencezer kilométer baaaaazd!!!! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 2 hónapja és 16 napja

Itt a Földön végigsöpörne egy ilyen, irmagja nem maradna az emberiségnek. röhögő smiley

válasz erre