Gigabyte Gsmart Roma RX - Az olcsóság jegyében

2015. április 29.
9391
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Ezúttal egy alsó kategóriába szánt viszonylag nagy kijelzős készülék járt nálunk a Gsmart Magyarország jóvoltából.

Ha azt mondom, hogy alsó kategória, akkor azonnal mindenkinek a "butafonok" ugranak be.

Nos a Roma RX nem buta, hiszen a 4.4.4-es Android fut rajta a már jól megszokott változtatás nélkül. A külsején semmi érdekes nincs, sőt a telefon inkább a tenyérben érzi jól magát, mert a külleme igen csak csúnyácska lett. A gombokon a hátlapon s az egész készülék felépítésén érződik az olcsóság. Amikor egy alapfelszereltségű atóba ülünk be és megtapintjuk a műszerfalon a műanyagot. Nos, valahogy itt is ez az érzés jön át.

[agadsense]

Külső:

A 142 x 73 x 9,5 milliméteres és 155 grammos paraméterek az egykezes használatot nehézkessé teszik. Az összeszerelés elfogadható, de semmiképp sem tökéletes. Egy erősebb szorításra is nyekereg, recseg az egész ház. A jobb oldalon található 3 gomb is lötyög és nyomásra olybá tűnik, mintha ki akarna esni.

A főszereplő a 480 x 854 pixeles, mozaikszóval élve FWVGA felbontású, öthüvelykes megjelenítő, ami a kategória elvárásait hozza, többre azonban ne számítsunk. A 196 ppi-is képpontsűrűség, nem tű éles betűket és eléggé fakó színeket produkál. Sokat nem várhatunk tőle, de azért mégis. Ha már rakok egy készülékbe 5 hüvelykes kijelzőt, akkor ne ilyen képet fessen. Nyilván érezhető a telefon minden porcikáján, hogy a fő szempont a spórolás volt, de valamit azért megcsinálhattak volna normálisan rajta. A kontrasztveszteség helyett inkább a panel színeinek torzulása a zavaró a készülék elfordításakor. Meglepő módon napfényben teljes fényerő mellett elég jól olvasható és látható a kijelzőn az információ.

A megjelenítő felett a fénymérő, a közelségérzékelő és a VGA felbontású kamera kapott helyet. Az IPS panel alatt a menü, a kezdőképernyő és a vissza gombok helyezkednek el, háttérvilágítás nélkül. Az alsó három gomb érintés érzékenysége nem a legjobb. Néha 2x, 3x is rá kellett nyomni, mire a parancsot teljesítette. Ugyanez elmondható a kijelzőről is. Az érintésre nem minden esetben reagált. Gondolhatunk a szoftverre is, de a problémát sűrűn lehetett reprodukálni. Amikor az ember siet és gyorsan akar telefonálni, írni vagy elérni egy egy menüpontot a készülékbe, akkor bizony ezek az apróságok igen bosszantóak.



A matt felületű hátlap tetején ránézésre decens kamerarendszer található ledes villanóval és 5.0 Mega felirattal, a fixfókuszos megoldás kapcsán azonban fenntartásai vannak. Lejjebb GSmart felirat, legalul pedig a multimédiás hangszóró vájata pillantható meg. Ha a hátlapot lekapjuk, 2000 milliamperórás akku, egy normál és egy microSIM foglalat, valamint a microSD kártya járata pillantható meg.

Hardver:

A készülékben egy MediaTek 1,3 gigaherzes Cortex-A7-es ketyeg. Kevésbé jó hír az 512 megabájt RAM és a 4 gigabájtos belső tároló, amely bár microSD kártyával bővíthető. A hardverrel nincs is különösebb gond, kivéve a RAM-ot. A mindennapi használat mellé a mai applikációk mellett egyszerűen kevés. Volt, hogy be kellett zárnom pár alkalmazást, hogy mást eltudjak indítani. 2 alkalmazással a háttérben már olyan szinten belassult minden, hogy egy laikus már a hátlapot kapná le, hogy ki vegye a telepet, mert gondolja megfagyott a rendszer. Böngészés közben sem nyújtott patinás teljesítményt. Ahol több kép és vastagabb betűk voltak már akadozott a betöltés. A készülék folyamatosan lassult, majd a "Chrome leállt".

A GSmart Roma R2 Android 4.4.4 KitKat rendszerfelületet kapott, amelyet a Gigabyte csak részben módosított saját képmására. Megmaradtak az alapvető alkalmazások és ikonstílusok, a palettát pedig csak néhány extra szoftver színesíti. Az értesítési panelt felülről lehet lehúzni, a tetején négy gyorsindítóval (számológép, kamera, hangrögzítő, stopper). Akad külön fül a kapcsolók elérésére, rajta fényerőállítással. Az értesítési képernyőn helyet kapott még a Clean Master és a Battery Doctor widgetje.

Szoftverek:

A telefonkönyv AOSP-alapú holo stílusú tárcsázóval, gyorskeresési funkcióval és világos hátterű névjegyzékkel. Két SIM használata esetén a hívásnapló jelzi, hogy melyikről folytattuk az egyes beszélgetéseket, ugyanez igaz az SMS üzenetekre. Billentyűzetből a gyári darab mellett a TouchPalt mellékelte a Gigabyte magyar ékezetekkel, szójavaslatokkal, korrektúrákkal és szótárral. Ez a billentyűzet igen lassan ugrik fel, ám ha betöltött, akkor kényelemesen lehet vele a Roma RX-en gépelni. Az eszközök közül csupa alapvető darab jár (óra, hírek, időjárás, számológép, stopper, teendők, térkép, Drive, rendszerfrissítés, naptár, hangrögzítő, galéria, Hangouts, fájlkezelő, letöltéskezelő). Az extrák közé a WPS Office dokumentumolvasó- és szerkesztő tartozik, valamint a Serve atOnce Device Manager alkalmazásfelügyelő. A belépőszintű GSmart alapvető böngészője a Chrome, bár mellékelték az AOSP-alapú szoftvert is.

Kapunk még Battery Doctort amivel a telepünket kímélhetjük és, hogy még jobban lassuljon a telefon egy CM Securityt ami biztonsági tippekkel lát el minket és védi az Androidot mindenféle gonoszságtól. Vírusok, adathalászat. És a RAM-ból táplálkozik.

Kamera:

A Roma RX VGA felbontású előlapi és 5 megapixeles hátlapi kamerát kapott, és sajnos egyik sem autófókuszos. A teszt ideje alatt sütött a nap s eléggé fújt is a szél. Kiváló lehetőség volt arra, hogy megnézzem mit kezd a Roma RX kamerája egy kis szélmozgással és napsütéssel. És íme az eredmény:

[caption id="attachment_18090" align="aligncenter" width="702"] Szomszéd kertje. Igen, itt is sütött a nap.[/caption]



[caption id="attachment_18092" align="aligncenter" width="576"] Erősebb széllöket[/caption]



A képeket elnézve egyértelműen kijelenthetjük, hogy gyalázatosan rosszak. A Roma RX-be csak azért raktak bele egy kamerát, hogy "legyen benne valami". A másik opció, hogy csak ebből volt sok a polcon. Az előlapi kamera oly annyira rossz minőséget produkál, hogy egy olyan képet se tudtam vele készíteni amit lehetett volna a tesztbe linkelni. A videót állítólag 1080p-ben készíti, de a sok sikertelen próbálkozás után feladtuk. Az elkészült tesztvideókon nem tűnt 1080p-nek, pedig több eszközön is visszanéztük. Zajosak, zavarosak és elmosódottak. A hangfelvétel pedig doboz hangú.

Adatkommunikáció, akkumulátor:

A GSmart Roma RX egy normál és egy microSIM-et fogad be, az elérhető legnagyobb adatsebesség az első SIM-foglalat esetében 21 Mbps. A dual standby technológiának megfelelően egyszerre két kártyával is a hálózaton lehet maradni, azonban, ha az egyik számról hívás folyik, a másik lekapcsolódik. A beszélgetési hangminőség átlagos, a hangszóróból kissé zörejes hangok áradnak ki, a másik oldalon viszont tisztán hallottak bennünket. WiFi-ből 802.11b/g/n a mellékelt modul Direct és hotspot funkciókkal, a modem érzékenysége átlagosnak sem mondható. Pár méterrel a routertől már esett az érzékenység és romlott a sebesség. Bluetoothból 4.0 jár A2DP-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel, OTG nélkül. A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS műholdak jeleit vehetjük igénybe, a GLONASS-szatellitekét viszont nem, így lassabb és pontatlanabb a pozíciószerzés a drágább készülékeknél. NFC vagy infra nincs a készülékben.

A Gigabyte készülékét 2000 milliamperórás akkumulátorral látta el, ami egy napra bőven elegendő. Nálam a huzamosabb teszt alatt estére lemerült, de átlagos felhasználás mellett lazán hozza az egy napot sőt akár a másfelet is.

A teszt írásakor a készülék ára kártyafüggetlenül 2 év garanciával 32.900 Ft volt.
nincs még hozzászólás