Fordulat a CCleaner-botrányban: nem mezei felhasználókra, hanem tech cégekre vadászott a vírus!

2017. szeptember 22.
3.7451
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Az egész világ felhördült, amikor kiderült, hogy a CCleaner alkalmazás telepítőjében nagyjából egy hónapon át egy olyan veszélyes vírus lapult meg, ami a hackerek számára hozzáférést adhatott bármelyik számítógéphez, amelyikre felkerült a program.
Advertisement

A dolog érdekessége, hogy maguk a CCleaner munkatársai is csak az Avast figyelmeztetése után értesültek a dologról, de időközben több mint 2 millióan telepíthették fel a fertőzött szoftvert, amiről azonban most kiderült, hogy nem mezei felhasználókra vadászott, hanem nagy tech cégek képviselőire.

Az esetre a Cisco kutatói derítettek fényt, akik elkezdték vizsgálni a telepítőbe rejtett vírust, amelynek során rájöttek arra, hogy a hackerek célzott domain neveket helyeztek el benne, amelyek riasztották volna őket, ha például egy HTC, Samsung, Sony vagy éppen Google alkalmazott gépére kerül fel a program, illetve ezzel együtt a vírus, hiszen onnan tudtak volna nagy fogást begyűjteni.

A szakemberek szerint a trójai csak és kizárólag akkor aktivizálta magát egy gépen, ha felismerte, hogy az adott számítógép a rögzített domain nevek valamelyikéhez tartozik, ami a regisztrált értékek szerint mindössze 20 számítógépet jelentett a több mint 2 millióból.

A botrány mögött egyébiránt állítólag egy kínai hackercsoport, az Axiom áll, de az ügyet egyelőre nem vállalták magukra.
veszélyes vírus lapult meg, ami a hackerek számára hozzáférést adhatott bármelyik számítógéphez, amelyikre felkerült a program.'>
3 hozzászólás

betyár

7 éve, 17 napja

Még jó hogy nem használom.

válasz erre

Gólem

7 éve, 17 napja

Hát ez nem semmi! meglepett smiley

válasz erre

TEchie

7 éve, 17 napja

Na az király szomorú smiley Remélem nem épült be olyan szolgáltatásokba amiket használok.

válasz erre