Folyamatosan a visszatérésre készül a WannaCry zsarolóvírus

2017. május 23.
3.3401
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egyre elképesztőbb hírek látnak napvilágot arról, hogy a WannaCry zsarolóvírus alkotói a háttérben a nagy visszatérésre készülnek, méghozzá minden eddiginél jelentősebb erőbedobással és nagyobb hatásfokkal, aminek az útjába jelenleg szinte egyetlen ember, a 22 éves Marcus Hutchins áll.

Hogy ki ő? Aki esetleg nem követte volna a világ eddigi legnagyobb kibertámadásáról szóló híreket, ő volt az a kvázi névtelen hős, aki elsőként ismerte fel a WannaCry zsarolóvírus gyenge pontját, vagyis azt a kill switch-et, amivel lehetőség volt leállítani, illetve lassítani a kérdéses kártevő terjedését.

Marcus ugyanis észrevette, hogy a kártevő kódja egy domain névre mutat, ezáltal csak úgy terjed tovább, ha képes csatlakozni ehhez. Mivel a cím regisztrálatlan volt, az informatikus fiú gyorsan regisztrálta, és megdöbbenve tapasztalta, hogy akit a vírus megfertőzött, az valóban ehhez a domainhez próbált meg csatlakozni. Ezt követően már gyerekjáték volt a részéről hárítani a csatlakozási kísérleteket, amivel a WannaCry zsarolóvírus terjedése lelassult, és mára szinte teljesen megállt.

Hutchins szerint azonban egyelőre nem lélegezhetünk fel, mert megoldása átmeneti, ezáltal a domain nevet folyamatosan bombázzák és bénítják a hackerek, a cél pedig az, hogy teljesen összeomoljon, amire Marcus kitalált egy másik remek módszert: a weboldalt ostromló botok csak a portál cache-elt változatát érik el, amivel a szerver komolyabb forgalmat is elbír.

A történet azért különösen ijesztő, mert ha a folyamatos támadás alatt álló domain feladja a harcot, akkor a WannaCry zsarolóvírus visszatérhet, és nem lesz alternatív megoldás a megállítására, sőt mi több, még a lassítására sem.
3 hozzászólás

technomancer

7 éve, 6 hónapja és 1 napja

Azért jó arc a srác hogy kitart! röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 6 hónapja és 1 napja

Miért nem kapják el ezeket? Valahol valahogy személyesen fel kell vennie a pénzt nem?

válasz erre

TEchie

7 éve, 6 hónapja és 1 napja

Rohadt szemetek... wtf smiley

válasz erre