Felrobbant egy orosz rakéta teszt közben, sugárzást véltek felfedezni a környéken

2019. augusztus 10.
5.6411
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Oroszországban, nevezetesen Nyonoksában a katonaság egy rakétát tesztelt, ami végül egy meghibásodás miatt felrobbant, és életét vesztette két ember, valamint további négy sérülésekkel "megúszta" a dolgot.

Eleinte a katonaság arról adott hírt, hogy a robbanás nyomán mindössze tűz keletkezett, semmiféle radioaktív vagy mérgező anyag nem került kibocsátásra, azonban Nyonoksa városától keletre, 30 km-re Severodvinsk városában a helyi hatóságok sugárzást véltek mérni.

A hatóságok szerint óránként 2 mikrosievertet regisztráltak kb. 30 percig, majd visszatértek a természetes háttérszintre, amely óránként 0,1 és 0,4 mikrosievert volt. Annak ellenére, hogy a legmagasabb érték a háttéradag 5-20-szorosára tehető, ez közel sem halálos, sem pedig még nem is káros.

Hogy kicsit segítsünk kontextusba helyezni: a két mikrosievertnyi érték óránként megfelel 20 banán elfogyasztásának egy óra alatt, hiszen a kérdéses trópusi gyümölcs is bír radioaktív jelleggel a benne lévő kálium miatt. Továbbá egy órán belül két röntgennek is megfeleltethető ez az érték, azaz jól látható, hogy egyáltalán nem vészesek ezek a számok.

Évente maximálisan 50 millisievert engedélyezett az amerikai munkások számára, ami a 25 ezerszerese a kérdéses városban mértekhez képest. Még ha az imént említett csúcsérték egy éven keresztül is tartaná magát, akkor is mindössze ennek a felső határértéknek a felére rúgna a sugárzás, ami még mindig messze van attól, hogy mondjuk potenciálisan rák alakuljon ki tőle.
4 hozzászólás

TEchie

5 éve, 12 napja

Ott ez már megszokott. röhögő smiley

válasz erre

Fikarc

5 éve, 12 napja


válasz erre

inkognito

5 éve, 12 napja

Semmilyen sugárzás nem jó.

válasz erre

rDAVE

5 éve, 12 napja

"Nem jó, de nem is tragikus..."

válasz erre