Falon átlátó mozgásérzékelő az MIT-n.

2013. október 16.
5291
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei újabb eszközt fejlesztenek, amely képes lesz az emberi mozgás érzékelésére akkor is, ha az illető nem ugyanabban a helységben tartózkodik, amiben a mozgásérzékelő megtalálható.

Működését tekintve az eszköz leginkább a Microsoft Kinectjéhez hasonlít, amely képes azonosítani a játékost, követni és értelmezni annak mozdulatait és hangvezérlés útján működni.

Az egyetem mérnökei is valami hasonló eszközt szeretnének, ám egy kissé trükkösebb megoldásra volt szükségük, hiszen a kamera nem lát át a falon.

[display_video youtube=caVZZYbZV_4]

Ehelyett három rádióantennát használnak, melyek egymástól körülbelül 1 méter távolságban helyezkednek el, és a személy mozgása közben keletkező hangvisszaverődéseket figyelik. A szerkezet ez alapján képes akár 10 cm-es pontossággal meghatározni, hol található a célszemély, anélkül, hogy látná azt.

Mielőtt azonban a termék piacra kerülhetne, van még néhány probléma, melyet meg kell oldaniuk a mérnököknek. Ezek egyike a készülék mérete, melyet tömeggyártás előtt igyekeznek csökkenteni, hiszen a jelenlegi prototípus kissé nehezen hordozható. Ennél komolyabb hiányosság, hogy jelenleg csupán egyetlen ember azonosítására képes. Ha a helységben többen mozognak, az eszköz nem képes egyértelműen meghatározni az egyének helyzetét, egyszerűen összezavarodik.

A kutatók szeretnék, ha a több embert lennének képesek követni, a Kinect sziluettes megoldásához hasonlóan. Hibái ellenére rengeteg lehetőséget látnak benn, így használható lenne akár az idős-gondozás területén, akár, mint korszerű biztonsági rendszer, és még ki tudja, milyen más területeken is.

Rengeteget kell még finomítaniuk, fejleszteniük rajt, de folytatják a munkát, ám abban biztosak, hogy még jó néhány évbe telik, mire a mozgásérzékelő alkalmassá válik a mindennapi használatra.
nincs még hozzászólás

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink