Ezért ment füstbe az Astra augusztusi rakéta-kilövése

2021. október 13.
57.7441
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Megtudtuk, hogy mi okozta az anomáliát az Astra legutóbbi kilövési próbálkozása során, amikor is a cég augusztus 28-án megkísérelte harmadik pályára állítását, és egy kétlépcsős rakétát küldött Launch Vehicle 0006 (LV0006) néven felfelé az alaszkai csendes-óceáni űrkikötő komplexumból az amerikai hadsereg számára.

Az LV006 oldalirányban sokkal távolabb mozdult, mint függőlegesen, és oldalról lecsúszott a kilövési padról, mielőtt megtalálta a lábát, és felemelkedett az alaszkai égboltra.

A 13 méter magas rakéta azonban nem tudott teljesen felépülni a kezdeti nehézségekből, és a küldetés 2,5 perccel a felszállás után fejeződött be, amikor a rakéta mechanikai feszültségei legmagasabbra törtek.

Az Astra és az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala megvizsgálta az anomáliát, és a vállalat tegnap, azaz október 12-én bejelentette egy blogposztban, hogy megtalálták a kiváltó okot - az LV006 öt első lépcsős motorjának hajtóanyag-elosztó rendszerével kapcsolatos problémát.

Ezen indításkor a hajtóanyagok kiszivárogtak a rendszerből, összekeveredtek, és kvázi "csapdába estek" egy zárt térben a rakéta és a hordozórakéta közötti interfész alatt. Ezeket a hajtóanyagokat a motor kipufogója meggyújtotta, ami túlnyomást okozott, és ez megszakította a kapcsolatot az üzemanyag-szivattyút vezérlő elektronikával, és a motort leállás után kevesebb, mint egy másodperccel leállította.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Első a biztonság!

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Még szerencse hogy sokkal nagyobb baj nem lett.

válasz erre

inkognito

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Most már ezt is tudják.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Kellemetlen hiba.

válasz erre

login_password

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Legalább már megvan a probléma forrása.

válasz erre