Ezért falják fel saját magukat a polipok ikrázás után

2022. május 20.
43.3581
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
cuckoo profilja, adatai
cuckoo
Az már talán nem is újdonság, hogy többféle állatfaj elpusztul szaporodás után, ám a nőstény polipok közül egyes fajták egészen brutális módon áldozzák fel saját magukat - a tojások kikeléséhez közeledve az álllatok abbahagyják az evést és végtelen önpusztításba kezdenek.

Az sem ritka, hogy az állat sziklához csapkodja magát, de még a saját csápjait is képes megenni. A kutatóknak sikerült valamilyen mértékben erre magyarázatot is adni és természetesen a hormonokban kell keresni a választ. Miután a polip ikrákat rak, a szervezetében megváltozik a koleszterin termelődése és annak felhasználása, ez pedig hirtelen szteroidhormonok termelődését okozza.

Ez a biokémiai változás sokszor végzetes is tud lenni az állatokra. A Washingtoni Egyetem pszichológia és biológia adjunktusa a saját kíváncsisága végett kutatta a témát. Z. Yang Wang szerint eddig a legvalószínűbb ok a nőstények halálára az, hogy ezáltal az állat megvédi a kicsinyeket az idősebb generációtól, mivel alapvetően a polipok kannibálok.

Elsősorban a kétpettyes polipszeműek látómirigyei által termelt szteroidokra és kapcsolódó vegyi anyagokra összpontosítottak a kutatás során, végeredményként három különálló kémiai eltolódást találtak, az első a pregnenolon és a progeszteron emelkedése és a korábban említett 7-dehidrokoleszterint is. Az utóbbiról tudható, hogy ha nem tud kiürülni a szervezetből, viselkedési problémák, beleértve az önkárosítást is, illetve fizikai rendellenességek, halál is végbemehet, amihez társul az epesavkomponensek módosulása is.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

2 éve, 1 hónapja és 7 napja

Értelmetlen halál...

válasz erre

Mordorer

2 éve, 1 hónapja és 7 napja

Nem is tudtam hogy öngyilkosok lesznek. meglepett smiley De fura!

válasz erre

Levi87

2 éve, 1 hónapja és 7 napja

Azzal hogy kinyírja magát,a. többi felnőtt még megeheti! meglepett smiley

válasz erre

techiii

2 éve, 1 hónapja és 7 napja

Jézusom meglepett smiley ez nagyon kemény.

válasz erre

Porthos

2 éve, 1 hónapja és 7 napja

Brutális. meglepett smiley

válasz erre