Ebben a kráterben még mindig durvább a radioaktív sugárzás, mint Csernobilban

2019. július 21.
3.1001
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
60 évvel ezelőtt az amerikai hadsereg az atombomba-tesztjei során a Marshall-szigeteken lévő Bikini-atollon konkrétan erősebb radioaktivitást hagyott maga mögött, mint ami Csernobilban mérhető.

A hidegháború idején zajlottak le a tesztek, a Marshall-szigeteken több mint 70 próba ment végbe, és körülbelül 15 megatonnak megfelelő TNT-t eresztettek Bikini-atollra, a robbanás pedig olyan mértéket öltött, hogy egy közeli mesterséges szigetet is elporlasztott, majd a helyén egy 75 méter mély, 1,5 kilométer átmérőjű kráter maradt.

A Castle Bravo névre hallgató legnagyobb robbantás eredményeként szolgáló sugárzást a Bravo-kráterben időről-időre megvizsgálják, így tettek most is, az eredmények pedig megdöbbentőek. 60 méteres mélységig gyűjtöttek a kráterből mintákat, szám szerint 129-et, és bizonyos nukleáris izotópok szintjei legalább egy nagyságrenddel magasabbak voltak, mint más közeli atolloknál, és sokszor meghaladják az USA és a Marshall-szigetek kormányai által elfogadott törvényes expozíciós határértéket.

Ezek az eredmények a meglévő kutatásokra támaszkodnak, amelyek arra utalnak, hogy a nukleáris tesztek a korábban elképzelteknél is hosszabb távú hatások lehetnek, megváltoztatva a környezetet olyan mértékben, hogy még akár egy új geológiai kor kialakulásáról is beszélhetünk a jövőben...
3 hozzászólás

Fikarc

5 éve, 1 hónapja és 4 napja

Nagyon kemény amúgy hogy ez még évtizedekig így lesz, iszonyat durva a hatása!

válasz erre

zender

5 éve, 1 hónapja és 4 napja

Bakker, az nagyon kemény! meglepett smiley

válasz erre

Tommy

5 éve, 1 hónapja és 4 napja

Mekkora felelőtlenségek voltak ezek a robbantások annak idején...

válasz erre