Ez a különös és magányos galaxis majdnem egyidős a világegyetemmel

2019. február 02.
5.6691
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Hubble űrtávcsővel egy gömbklaszter tanulmányozása során a csillagászok rájöttek, hogy az alany valójában egy szokatlanul közel lévő, rendkívül idős, és más galaxisoktól meglepően távol elhelyezkedő égitest.

A galaxis a Bedin 1 nevet kapta, jelenlegi ismereteink szerint szinte közvetlenül az NGC 6752 nagyon fényes gömbhalmaza mögött helyezkedik el. A Hubble adatokat gyűjtött a klaszteren belüli fehér törpecsillagokról, hogy pontosabb mérést kapjon a galaxis korával kapcsolatban. Jelenleg 13 milliárd évre tippelik, tehát nem sokkal fiatalabb, mint maga a világegyetem.

A kutatócsapat felfigyelt rá, hogy egyes Hubble által feltérképezett csillagok kifejezetten messze helyezkednek el az egyébkénti klaszter csillagaitól, majd közelebbi vizsgálat során végül arra a következtetésre jutottak, hogy ezek egy gömbszerű törpegalaxis részét képezik

A Bedin 1-ben a legszokatlanabb viszont, hogy mennyire távol van a többi galaxistól. Az általunk ismert törpe gömbgalaxisok többsége a Tejút körül kering, és általában óriásgalaxisok közelében találhatók. Ugyanakkor legalább 2 millió fényév van a Bedin 1 és az NGC 6744 között, ami a hozzá legközelebb eső nagy galaxis, ez pedig hihetetlen távolságnak számít. Ha a sejtések valósnak bizonyulnak, akkor bizony megtaláltuk az eddigi legizoláltabb törpegalaxist valaha.
5 hozzászólás

Porthos

5 éve, 7 hónapja és 27 napja

13 milliárd év... Teljesen felesleges itt már korról beszélni.

válasz erre

Direktor

5 éve, 7 hónapja és 27 napja

Annyira szeretném megtudni hogy honnan képesek kiszámolni ezeket a milliárd éveket... meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

5 éve, 7 hónapja és 27 napja

Szinte semmit nem tudunk még a világegyetemről, itt egy újabb példa...

válasz erre

Tommy

5 éve, 7 hónapja és 27 napja

Hihetetlen, mi mindent fedeznek fel még mindig az egyébként már totál lestrapált Hubble-vel! meglepett smiley Kíváncsi leszek, mennyi minden érdekesség jön majd még, amikor fent lesz az új űrtávcső!

válasz erre

CharlieFirpo

5 éve, 7 hónapja és 27 napja

Ügyesen elbujkált eddig. mosolygó smiley

válasz erre