Ez a férfi csak az e-hulladék mennyiségét akarta csökkenteni, de komoly büntetésre számíthat

2018. február 26.
3.3581
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Eric Lundgren pár évvel ezelőtt egy saját céget hívott életre annak érdekében, hogy több millió kilogrammnyi e-hulladék feldolgozásával növeljék a modern elektronikai kütyük alkatrészeinek ismételt felhasználhatóságát.

A férfi azonban hiába dolgozik együtt olyan nagy cégekkel, mint az IBM vagy a Motorola, most mégis több hónapos börtönbüntetés és több tízezer dolláros pénzbírság várhat rá - méghozzá a Microsoftnak köszönhetően.

A 33 éves férfi egyetlen bűne, hogy pályafutása során mintegy 28 ezer darab Windows helyreállító lemezt másolt le, mert úgy látta, hogy ezzel jelentős mértékben csökkenthetné Amerikában a keletkező e-hulladék mennyiségét.

Az ország ugyanis a fogyasztói társadalom mintapéldájaként minden egyes alkalommal, amikor szoftveresen meghibásodik egy számítógép, javítás nélkül kidobják a szemétbe, mert elkeverték a Windows helyreállító lemezét, amivel nem kizárt, hogy még egy súlyosabb hibát is könnyedén orvosolni tudna a mezei felhasználó is.

Ez a férfi csak az e-hulladék mennyiségét akarta csökkenteni, de komoly büntetésre számíthat - 2. kép

Nagyobb gond, hogy a Microsoft nem is pótolja csak úgy az elveszett lemezeket, hovatovább nagyon körülményes a folyamat, így Eric elhatározta, hogy kezébe veszi a dolgot, és nekilátott javítólemezeket másolgatni, amivel nem akart nyerészkedni, nem is adta őket pénzért, a célja csak az volt, hogy csökkenjen az e-hulladék mennyisége.

A férfi azonban tettéért a The Washington Post szerint mégis bíróság elé állt, mert a 28 ezer másolt lemezzel szerzői jogokat sértett, ezért csak a Microsoft 420 ezer dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte őt.
6 hozzászólás

Kisfaludy82

6 éve, 8 hónapja és 3 napja

Nem akarok ellenséges hangulatot szítani, de ha törvénytelen amit csinált akkor szívás, akármilyen jóindulat is vezérelte. Ha nem törvénytelen, akkor meg fel lesz mentve és annyi.

válasz erre

Fikarc

6 éve, 8 hónapja és 3 napja

Így akarjon jót az ember. Mekkora idióták ezek... wtf smiley

válasz erre

Harder

6 éve, 8 hónapja és 3 napja

Bakker, szerencsétlen de megszívta. szomorú smiley Microsoft akkora barom hogy valami hihetetlen.

válasz erre

Porthos

6 éve, 8 hónapja és 3 napja

Nincs az amcsiknál hülyébb törvénykezés a világon.

válasz erre

betyár

6 éve, 8 hónapja és 3 napja

Istenem de buták... és nem csak az MS hanem az emberek is.

válasz erre

rDAVE

6 éve, 8 hónapja és 3 napja

De kretének a Microsoftosok. Az egyetlen káruk az az, hogy nem dobták ki a régit és vettek új gépet a felhasználók. Nem kulcsot és nem is feltört szoftvert adott tovább, csak ingyen leszedhető helyreállító-lemezt.

válasz erre