Evernote

2014. június 12.
1.1101
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
Januárban beszámoltunk egy (még mindig futó) akcióról az Evernote és a Telekom között.

Aki nem Telekomos vagy már lejárt a 6 hónapja, akkor minden egyes meghívott barát után kap 10 pontot, amit egy hónap Premium tagságra válthat be (12 barát= 12 hónap). Bizonyára sokan el is kezdték használni, de aki még sem, vagy nem annyira érti/tudja hogy mire/hogyan lehet, azoknak hasznos lesz a következő pár sor.

Röviden arról mi is az Evernote:

Egy olyan jegyzetelő alkalmazás, amivel egyetlen ötletünket, gondolatunkat vagy akár a bevásárló listánkat is egy helyen tarthatjuk. Mindezt egy nagyon jól áttekinthető formában, sok szerkesztési és megosztási lehetőséggel. Továbbá hogy milyen módon lehet lehet akár a Post it -jeinket ?digitalizálva? kategorizálni, illetve hogy egyes Moleskine jegyzetfüzetekkel milyen szinkronizáció érhető el.
Mivel elérhető Android, IOS, Windows Phone és Blackberry OS -re is, plusz van Mac OS, Windows asztali alkalmazása is. Ezen felül elérhető természetesen böngészőn keresztül is, és letölthető hozzá számos extension is.
Kíváló szolgálatot tesz egy középiskolai vagy felsőoktatási diáknak, ugyanakkor az üzleti életben is hasznát tudja venni bárki. Kreatív munkákat nagyban segíti, ezáltal a kollaboráns munkát is elősegítve.

Regisztráció és konstrukciók



Ingyenes az applikáció és a regisztrálás is, azonban akkor bizonyos dolgok korlátozva vannak. Van a korábban is említett Premium tagság, aminek az előnyeit a korábbi cikkünkben elolvashatjátok. Ha nem vagyunk érintettek semmilyen kedvezményben, akkor ?40 évente vagy ?5 havonta az előzfizetési díj. Azon felül, hogy 1GB lesz a havi kvótánk, a keresőnk is ?okosabb lesz?, mert képes lesz pdf-ben megtalálni a keresett szót.

Működése

Az alapkoncepció, hogy jegyzetfüzeteket hozunk létre, amikben jegyzeteket menthetünk. Akár az egész jegyzetfüzet akár egy-egy jegyzet is megosztható. Egy jegyzetbe szúrhatunk képet, videót, vehetünk fel hanganyagot vagy bármilyen egyéb dokumentumot csatolhatunk. Ezekhez beállítható emlékeztető is, hogy el ne felejtsük. A jegyzetek írásához való szerkesztési módok száma nem akkor mint egy Libre Office -ban, de a célnak több mint megfelel. Az Evernote egy másik nagyon szerethető tulajdonsága, hogy a kereső nagyon jó. Azért is, mert minden jegyzetet elláthatunk címkékkel, és a keresője is nagyon jól működik. A mobil applikációkban található ?dokumentum cam? egy kíváló fejlesztés. Ezzel a névjegykártyáktól, egy táblára írt (kézírással) szöveget is rögzíthetünk amiben később a kereső fel is ismeri a karaktereket.

Hogyan és mire használható?

Gyakorlatilag bárminek a digitális rögzítésére, tárolására és megosztására. A legjobb, hogy mindent egy helyen! (Nem feltétlenül kell minden jegyzetfüzetünket szinkronizálni a felhőben. Az asztali alkalmazással lehetőségünk van offline jegyzetek létrehozására is)
Használhatjuk egyidejűleg receptjeink tárolására (akár multimédiás tartalommal is megspékelhetjük). /Akik receptek tárolására használná, illetve szeret a konyhában tevékenykedni neki az Evernote Food nagyon tetszeni fog/ Nagyon könnyen tudunk akár utólag is szúrni bele képet, vagy videót, esetleg hangot is rögzíthetünk az instrukciók végett. Amiből akár pár gombnyomással csinálhatunk egy bevásárló listát, amit betehetünk a párunkkal előre megosztott jegyzetfüzetbe. Ebben az esetben ő azonnal értesítést kap róla, és ahogy ő pipálja ki a megvett termékeket, arról értesülök én is.
A felhasználási lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt. Nem véletlen írtak több könyvet is az Evernote felhasználási módjairól. No, nem azért mert annyira bonyolult, hanem azért produktívan használjuk. Ha logikátlanul ?telejegyzeteljük?, és nem használjuk a címke rendszert sem akkor ugyan az lesz a sorsa a mint a többinek. Megnyitja az ember, csak a káoszt látja és letörli, mondván ez is olyan mint a többi. Azonban ebben a programban több rejlik, amit sokan észre is vesznek, én meg próbálok rámutatni.
A nagyon hasznos feature -ök listáját erősíti, hogy a létrehozott jegyzetnek csatol hozzá geotaget is.
Az üzleti (vagy bármilyen munkakörben) produktív használatot eredményez, főleg a hozzá letölthető böngész bővítményekkel. A létrehozott jegyzeteinket teljes képernyős prezentációs módban is bemutathatjuk, ha arra van igényünk. Illetve vannak még egyéb saját programjaik amik elősegítik az könnyebb és élvezetesebb Evernote használatot. Ha esetleg még jobban szeretné céges környezetben használni akkor érdemes az Evernote Bussines nagyon jó választás lehet, egy csekély felárért (a tudás és funkciók tükrében).
A bővítmények és programok mellett képet ?együtt dolgozni? más termékekkel is, amikből kettőt szeretnék kiemelni:


Post-it
Moleskine Smart jegyzetfüzet


Post It -eket a színei szerint különbözteti meg és e szerint helyezi be az adott jegyzetfüzetbe és látja látja az adott címkével és ha szeretnénk még emlékeztetővel is ellátja. (Ugye emlékeztek, hogy a képeken szereplő szavakban is keres, ha a keresőbe rákeresünk) Ezzel is megkönnyítve az irodai ?címke káosz? kialakulását. Főként, hogy ezzel a metodikával, soha többet nem tűnik el egyetlen cetli sem.



Továbbá az Evernote -nak vannak még egyéb alkalmazásai mint a Skitch vagy az Everonte Food. Ezek arra szolgálnak, hogy még egyszerűbbé tegyük a még specifikusabb használatot.

A Moleskine Evernote ?kompatibilis? jegyzetfüzeteivel is hasonlóképpen működik együtt az Evernote. Azonban is nagyobb a választási lehetőségünk, még jobban az igényünk szerint tudjuk megválasztani melyik is lenne jó számunkra. Valakinek egy nagyobb üres lapú füzet a megfelelő ha sokat rajzol/tervez. Akik inkább írnak és jegyzetelnek nekik inkább vonalas stb.

Érdemes megnézni a választékot. Igaz, hogy nem éppen az olcsó kategóriába esnek ezek a füzetek, de hozzájuk kapott matricákkal nagyon egyszerűvé válik a kategorikus jegyzetelés, ami nem utolsó sorban jól kereshető, szűrhető. Mióta egyre több dologra használom, egyre kevesebb dolgot fejeltek el, illetve áttekinthetőbb lett sok minden a munkám során. Mindeközben a hétvégi nagy bevásárlások pontos listáját ebben tudom tárolni. Ahogy a megvett alapanyagokból készülő étel receptjét is, szöveges instrukciókkal, képekkel, videókkal itt tudom tárolni.
Hogy pontosan milyen egy Moleskine Smart notebook, arról holnap publikálunk egy cikket, ugyanis került a szerkesztőségbe egy darab, amit górcső alá vethettünk.
nincs még hozzászólás