Ennyit fizet a NASA egy férőhelyért a SpaceX és a Boeing űrhajójára

2019. november 16.
5.6331
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Mint azt tudjuk, anno a Boeing és a SpaceX lett megbízva azzal, hogy kvázi egy asztronautataxit állítsanak elő a NASA számára, ezekhez kapcsolódóan pedig most kiderült, hogy milyen árszabásra számíthat az űrügynökség.

A Boeing jóval drágábban, 60%-kal költségesebben kínál egy férőhelyet a CST-100 Starlinerre, mint a SpaceX Crew Dragon űrhajója. Minden egyes fedélzeten lévő asztronauta után 90 millió dollárt kér el a Boeing, míg a Crew Dragonra egy férőhely 55 millió dollárt kóstál. Bár ezek nem pontos összegek, de megközelítőleg helytálló adatok.

Hogy egy kis kontextust is adjunk az egészhez: a NASA jelen pillanatban 86 millió dollárt költ minden egyes szállított asztronautájukért, akik az orosz Szojuz-űrkapszulával utaznak, ami az egyetlen űrtaxit jelenti az űrügynökség számára 2011 óta a Föld és a Nemzetközi Űrállomás között. A SpaceX és a Boeing segítségével azonban függetlenedhetnek az oroszoktól, és úgymond "házon belül" oldhatják meg ezt a feladatot.
5 hozzászólás

Kisfaludy82

8 hónapja, 2 hete és 2 napja

Amúgy drágábbra gondoltam volna. Nem mondom, nyilván ez is brutál, de mégis olyan kézzelfogható összeg. Már akinek persze.

válasz erre

Gólem

8 hónapja, 2 hete és 2 napja

SpaceX milyen "olcsó".

válasz erre

Hentes

8 hónapja, 2 hete és 2 napja

Olcsóbb nekik, mintha maguk repülnének.

válasz erre

Harder

8 hónapja, 2 hete és 3 napja

Egész szerény.

válasz erre

CharlieFirpo

8 hónapja, 2 hete és 3 napja

Akkor ezt most kihagyom.

válasz erre