Elsőként sikerült emberi szövetet tartalmazó szívet előállítani 3D nyomtatással

2019. április 16.
3.2171
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Izgalmas dolgot valósítottak meg a Tel-Aviv Egyetem munkatársai a napokban, lévén sikerült nekik a világon elsőként egy emberi szövetet tartalmazó szívet előállítani 3D nyomtatás segítségével.

A kérdéses szerv a méretét leszámítva teljesen működőképes lehetne, hiszen nemcsak ránézésre hasonlít egy emberi szívhez, hanem a felépítését tekintve is, ezáltal a sejtek, a véredények és a kamrák egyaránt megtalálhatók benne, melyek közül a véredények jelenléte a legjelentősebb előrelépés a projektben, eddig ugyanis ilyen szövetet senkinek sem sikerült még előállítani.

A tudományos áttörés rengeteg lehetőséggel kecsegtet a jövőre nézve, egy páciens saját sejtjeiből alkotva ugyanis lehetőség van arra, hogy olyan donorszerv készülhessen, ami ideális lehet majd egyszer a szívátültetésre, hiszen a most megalkotott miniatűr szerv gyakorlatilag ugyanazt a technológiát igényli emberi méretezés esetén is.

A kutatók most számtalan vizsgálatnak vetik majd alá a nyomtatott szívet, hovatovább nekilátnak a benne található sejtek együttműködéséhez kapcsolódó beállításoknak, hogy végül a szervet kisállatokba ültethessék az átfogó kísérletek érdekében.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

11 hónapja, 1 napja

Wooooow! Ezt nevezem fejlődésnek!

válasz erre

Fikarc

11 hónapja, 1 napja

Menj máááár! Ez elképesztő!

válasz erre

techiii

11 hónapja, 1 napja

Szép munka.

válasz erre

inkognito

11 hónapja, 1 napja

Ez nagyon komoly.

válasz erre