Először termesztettek növényt holdi talajban

2022. május 15.
49.2871
cuckoo profilja, adatai
cuckoo
A jövő űrmissziói során gyakorlatilag elengedhetetlen lesz az, hogy képesek legyünk növényeket termeszteni az űrjárművekben és a különféle planétákon - például a Holdon - , ezzel kapcsolatban most nagy áttörés történt, ugyanis sikerült holdi talajban mindezt megvalósítani.
 

A Communications Biology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a növények sikeresen kihajtottak a Földhöz legközelebb eső bolygóról származó talajban, a kísérlet során arra is volt lehetőség, hogy a kutatók megvizsgálják a regolitra adott reakciót.

A kísérlet során a holdi talajba tulajdonképpen magokat ültettek, majd tápanyagot és vizet adtak hozzá, illetve biztosították számára a fényt a biztos eredmény érdekében. A termőföld vizsgálata mellett kontrollcsoportként olyan szárazföldi anyagba is ültettek magokat, ami hasonló módon reagál, mint az eredeti anyag.

A két csoport között fellelhetőek voltak különbségek, a Föld kísérőjéről származó anyagban ugyanis jóval kisebb, azonban változatosabb formájú növények bújtak ki, amit a kutatók azzal magyaráznak, hogy a magvaknak hozzá kell szokni a talaj új kémiai és szerkezeti felépítéséhez. A jövőbeli kísérletek szenpontjából azonban mindezen felfedezések nagyon is előremutatóak.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 1 napja

Az komoly baszki!

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 1 napja

A Marson is sikerrel jártak már, láttam a filmben.

válasz erre

inkognito

1 hónapja, 2 hete és 1 napja

Az durva lesz, ha már ott is tudnak termeszteni.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete és 2 napja

Tulajdonképpen műtrágyával mindenben be lehet indítani a növények fejlődését...

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink