Élő sejteken alapuló, de mégis programozható robotokat alkottak amerikai tudósok

2020. január 17.
6.8361
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Sok helyen már most az új évtized egyik legfontosabb tudományos áttörésének nevezték az amerikai Vermont Egyetem kutatóinak legújabb felfedezését, lévén az intézmény munkatársai képesek voltak élő sejteket programozni, és ezekből gyakorlatilag humanoid robotokat létrehozni.

Természetesen senki ne gondoljon azonnal emberszerű megoldásokra és felépítményekre, az első ilyen teremtmények mikroszkopikus szinten váltak működőképessé, méghozzá békák sejtjeinek felhasználásával, aminek jóvoltából tized-milliméteres sejtszerű robotok készültek, melyek a jövő technológiáiban óriási szerepet játszhatnak, hiszen vezetékek és egyebek nélkül tudnak kommunikálni, szükség esetén összekapcsolódni egymással.

Bár ez valahol a tudósok érdemeit csökkenti, de a Vermont Egyetem szakértői egy percig sem titkolták, hogy a Xenobot névre keresztelt kis élő robotot lényegében egy szuperszámítógép készítette el, a kutatók csak odavetettek számára pár száz békasejtet, és arra utasították a gépet, hogy alkosson belőlük valamit, ami a gyakorlatban túl jóra sikeredett.

Természetesen a tudósoknak is volt azért dolguk ezekkel a sejtekkel, hiszen ők építették meg, ők keltették életre a gyakorlatban ezeket a sejtszerű gépezeteket, melyek a jövőben óriási segítséget nyújthatnak például az óceánok megtisztításában, de továbbfejlesztés után szinte bármi megvalósítható a segítségükkel.

Különösen igaz ez annak fényében, hogy a kérdéses robotok képesek például gyógyítani saját magukat, ami rengeteg érdekes utat nyithat meg a későbbiekben a tudomány számára.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hónapja, 3 hete és 5 napja

Basszus, ez elképesztő áttörés!

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 hete és 5 napja

Na ez nagyon durva és millió dologra lehet jó, betegségek gyógyítására például.

válasz erre

petrovicsz

2 hónapja, 3 hete és 6 napja

Be****ás hol tart a technológia!

válasz erre

techiii

2 hónapja, 3 hete és 6 napja

De komoly.

válasz erre