Elkészült a világ legpontosabb atomórája, ami még az univerzum működésének megértésében is segíthet

2017. október 12.
3.9841
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Minden eddiginél pontosabb atomórát sikerült alkotnia az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet fizikusainak, akik olyan szerkezetet építettek, amely a jelenlegi tudomány által ismert legkisebb időegységet is képes mérni.

A fizikusok az új szerkezethez a kvantummechanika egyik friss felfedezését használták fel, ezáltal az órában lézerfény által stimulálják a térben rezgő atomokat, amelyek így képessé válnak a legkisebb időegység mérésére is, ergo az ember által megalkotott eddigi legprecízebb időmérési eszköz készült el, ami abban is segítséget nyújthat a jövőben, hogy megértsük a relativitáselmélet és a kvantummechanika közötti összefüggéseket.

A korábbi atomórákhoz mérten ez azért jelentős változás, mert azokban mikrohullámú alapokon nyugvó gerjesztőeszközökkel aktiválták az atomokat, ám a lézerfénnyel sokkal pontosabb hatás érhető el, hiszen az atomok így nagyobb rezgésszámmal képesek dolgozni egységnyi idő alatt, hovatovább több atom is aktivizálható vele, ami azért lényeges, mert minél több atom dolgozik az órában, az annál pontosabb.

Az új atomóra nagy újdonsága még, hogy az atomok nem egy dimenzióban, hanem a térben rezegnek egy olyan speciális gáznak hála, amely extrémen alacsony hőmérsékleten tartja őket, ezáltal lehetőséget adva arra, hogy a gázban mozgó atomok ütközzenek vagy találkozzanak egymással.

A kutatók elmondták, hogy módszerükkel a jövőben még pontosabb atomórákat tudnak majd építeni, csak azzal együtt a tudománynak is fejlődnie kellene, hiszen nincs további mértékegység, amihez igazodni tudnának. Hogy érzékeljétek a pontosságot: az univerzum életkora alatt a mostani atomóra alig egyetlen másodpercet veszítene el folyamatos működés során, ami páratlan teljesítmény.

Az atomóra feltalálói szerint találmányukkal képesek lehetnek érzékelni a gravitációs hullámok áthaladását, de olyan dolgokat is megfigyelhetnek vele - például a sötét anyag atomokra gyakorolt hatását -, amit eddig csillagászati műszerekkel sem sikerült.
3 hozzászólás

technomancer

7 éve, 6 napja

Hát hogy igaz e amit állítanak az úgysem derül ki soha... mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

7 éve, 6 napja

Felfoghatatlan, miket meg tudnak csinálni! meglepett smiley

válasz erre

TEchie

7 éve, 6 napja

Egy picit pontos! meglepett smiley

válasz erre